Ζητούνται ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας του περιβάλλοντος

Eπιστολή στον ΠτΔ απέστειλε η Οργάνωση Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα σε σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα.

Σε γραπτή ανακοίνωση της η Οργάνωση αναφέρει πως η παρούσα Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δώσει άμεσα κίνητρα για προώθηση της ανάπτυξης έχει εντελώς, κατά την άποψή της, παραγνωρίσει τις πραγματικές συνέπειες κάποιων από τα κίνητρα αυτά με αποτέλεσμα η ανάπτυξη που προωθείται σήμερα να κατατρώγει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κύπρου σε γρηγορότερο βαθμό από  ότι προηγουμένως, χωρίς να ενεργοποιούνται ικανές ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας αποφυγής τέτοιων φαινομένων. 

Την ίδια ώρα εξασκούνται, προστίθεται στην ανακοίνωση, τεράστιες πολιτικές πιέσεις προς τα διάφορα κρατικά τμήματα για έκδοση θετικών γνωματεύσεων, πολεοδομικών αδειών κλπ. για πολλές αναπτύξεις, παραγνωρίζοντας το ισχύον Νομικό πλαίσιο.

Έτσι αναγκαστικά οι όποιες γνωματεύσεις εκδίδονται περιλαμβάνουν από την μια σωρεία όρων, πλείστων ουσιαστικά ανεφάρμοστων λόγω των μεγάλων επιπτώσεων στο περιβάλλον, και από την άλλη οι όροι που μπορούν να εφαρμοστούν δεν εφαρμόζονται κανονικά λόγω απουσίας  ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επιβολής και ελέγχου της εφαρμογής των. 

Οι όποιοι όροι της άδειας στο τέλος δεν εφαρμόζονται και το περιβάλλον "πληρώνει πάντοτε την νύφη", αλλά και ο φορολογούμενος πολίτης όταν στο τέλος θα επιβληθούν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει η Οργάνωση Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα.

Επιπρόσθετα εκφράζει την ελπίδα όπως με την νέα προεδρία δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση των αφόρητων πιέσεων για αναπτύξεις εντός ή πλησίον σε περιοχές προστασίας ή εξαιρετικής φυσικής καλλονής και ότι κανένα έργο δεν θα αδειοδοτείται αν δεν περνά μέσα από την διαδικασία της Μελέτης Δέουσας Εκτίμησης  επιπτώσεων. 

Τα πολεοδομικά εργαλεία δε του αστικού αναδασμού και της μεταφοράς αναπτυξιακών δικαιωμάτων είναι αρκούντως βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν ενεργοποιούνται για να προωθηθεί η εναλλακτική πρακτική της ανάπτυξης προσθέτοντας πως τείνουμε να καταστρέψουμε και τους εναπομείναντες μοναδικούς χώρους της φύσης (που τους δανειστήκαμε από τις μελλούμενες γενιές).

Καταλήγοντας υποστηρίζουν πως "το θέμα καταδεικνύει το κοινωνικό, πολιτιστικό και πνευματικό μας επίπεδο ιδιαίτερα των κυβερνώντων αλλά και εμάς που τους ψηφίζουμε".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit