Ο αγωγός ΤΑΡ στο επίκεντρο της τετραμερούς των Βαλκανίων

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι το Σάββατο, σημειώνοντας ότι "όλα όσα κάναμε από κοινού σήμερα θα ωφελήσουν τους λαούς των χωρών μας".

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στο προεδρικό μέγαρο της Σερβίας με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, ο κ. Βούτσιτς τόνισε πως "συζητήσαμε κοινά πρότζεκτ που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας και την περιοχή" και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας στην περιοχή μας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρότζεκτ κατασκευής του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα επεκτείνεται προς τη Σερβία λέγοντας πως είναι μείζονος σημασίας το πρότζεκτ αυτό "γιατί επιτρέπει σε περισσότερους αγωγούς να περνούν από την περιοχή μας και διασφαλίζεται η ενεργειακή μας ανεξαρτησία", ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της περιοχής.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τους τρεις πρωθυπουργούς για τη στήριξη που παρέχουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Στην ενσωμάτωση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. "Η οικογένεια της Ευρώπης θα γίνει πιο πλούσια με την ένταξη της Σερβίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Τη σημασία της συνεργασίας τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα κοινά πρότζεκτ που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την οικονομική, εμπορική συνεργασία και να χαράξουν το μέλλον των τεσσάρων χωρών σε σταθερές βάσεις συνεργασίας. "Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον, να πάρουμε στα χέρια μας τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή των πολιτών μας γιατί η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά." σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ας διδαχθούμε από την πλούσια Ιστορία της Βαλκανικής για να χαράξουμε το μέλλον μας σε ένα διαφορετικό δρόμο, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και συνανάπτυξης. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι τέσσερις εδώ και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα βρει πολύ μεγάλη απήχηση και στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στους υπόλοιπους γείτονές μας".

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ" και σημείωσε πως "υπάρχουν και σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο" λέγοντας πως "είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες από την Τουρκία προς την Ελλάδα". Σημείωσε ακόμη ότι "προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επαναϋγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη", η οποία μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, καθώς θα προχωρήσει, όπως είπε, και η κατασκευή του κάθετου άξονα, του IGB, που θα διανσυδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον LNG και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας να πάει φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία.

"Ο λεγόμενος λοιπόν IGB, στον βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότζεκτ πάρα πολύ ουσιαστικό που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής".

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ

 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit