Διεθνής αναγνώριση Συνεδρίου Βίο-Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου
10:16 - 09 Νοεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο 5ο Διεθνές Βίο-Ιατρικό Συνέδριο, “Βίο-Ιατρική Επιστημονική Κύπρος”, με γενικό τίτλο: «Ιατρική Σχολή: Μέσον Επιστήμης και Πολιτισμού». Το Συνέδριο διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στην τελετή έναρξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε στο χαιρετισμό του ότι η Ιατρική Σχολή «βελτιώνει την ποιότητα της κατάρτισης και της διάδοσης των ιατρικών γνώσεων μέσω του διακεκριμένου πανεπιστημίου της, της τεχνολογίας αιχμής και των ερευνητικών ευκαιριών που παρέχει στους φοιτητές της αλλά και στον ιατρικό κόσμο της Κύπρου». Αναφερόμενος ειδικότερα στο 5ο Βίο-Ιατρικό Συνέδριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε το ευρύ φάσμα θεμάτων στην ατζέντα: «οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι αναπνευστικές νόσοι, η μεταμόσχευση, η νευρολογία και οι νεύρο-εκφυλιστικές ασθένειες. Πρόκειται για σύγχρονα ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας και έχουν να κάνουν με τη γήρανση του πληθυσμού στη χρυσή εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης της πληροφορικής». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το 5ο Βίο-Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου «παρέχει στον ιατρικό κόσμο τα μέσα για να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, να επικαιροποιήσει τις γνώσεις του και να τον ωθήσει στην κριτική σκέψη». Την ομιλία του Προέδρου ανέγνωσε η ΓΔ Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «το συνέδριο συνιστά αδιαμφισβήτητα ένα εξόχως σημαντικό επιστημονικό γεγονός για το νησί μας, καθώς σε αυτό συμμετέχουν επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας, με πολλές διεθνείς διακρίσεις και πλούσιο ερευνητικό έργο». Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό.
Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και διοργανωτής του Συνεδρίου Βίο-Ιατρικής Καθηγητής Ιωάννης Πατρίκιος επεσήμανε ότι «το Συνέδριό μας έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης από έναν από τους πιο αξιόπιστους και φημισμένους εκδότες στον κόσμο που έκανε ειδική αναφορά, στο περιοδικό "Cell Death & Disease".
Εκ των κύριων ομιλητών ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Dr. Leland H. Hartwell, ο ομότιμος Καθηγητής David Bates και ο Καθηγητής Παναγιώτης Σουκάκος.