Powered by

Χάρης: Έτσι θα αποκαταστήσουμε τους κουρεμένους

Σε κινήσεις για «μερική αναπλήρωση» του κόστους που υπέστη μερίδα συμπολιτών μας εξ αιτίας του κουρέματος καταθέσεων τον Μάρτιο του 2018, προχωρεί η Κυβέρνηση.
 
Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πλάνο «σταδιακής και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους» αποκατάστασης των καταθετών, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει το πρόβλημα που προέκυψε με τους κουρεμένους καταθέτες.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Χάρη Γεωργιάδη, αποφασίστηκε:
•    Αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο συστάθηκε τον Μάρτιο του 2013 και άμεση καταβολή σε αυτό, ποσού ύψους €25 εκατ ως αποθεματικού μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2017. Το ποσό αυτό εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. 
•    Το 2018 θα αποφασιστεί το ύψος της δεύτερης καταβολής του ποσού που θα διανεμηθεί μέσω του Ταμείου. Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, κατά το β’ εξάμηνο του 2018, θα προσδιοριστεί η έκταση της επόμενης συνεισφοράς προς το Ταμείο «και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται για τα επόμενα χρόνια στη βάση των οικονομικών μας δυνατοτήτων και χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και την οικονομίας».
•    Επίσης, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης στο Ταμείο, κρατικής περιουσίας, η οποία παρά τη σημαντική της αξία παρέμενε διαχρονικά αναξιοποίητη. 
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως η Κυβέρνησης θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση ως τη μόνη εφικτή προοπτική, έστω και αν δεν προσφέρει άμεση θεραπεία. «Είναι μια υλοποιήσιμη πρόταση, έναντι των διάφορων ανέφικτων και ανεφάρμοστων προτάσεων που έχουν κατά καιρούς ακουστεί», υπέδειξε. 
 
Τονίζεται πως ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για «μερική αναπλήρωση» και διευκρίνισε πως δεν τίθεται ζήτημα ανάληψης νομικής ευθύνης από το κράτος ή καταβολής αποζημίωσης. Πρόκειται, συμπλήρωσε,  για σχεδιασμό που στοχεύει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. 
 
Σημείωσε, επίσης, πως η διάθεση πόρων από το Ταμείο  προϋποθέτει κατάρτιση προϋπολογισμού και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο  και τη Βουλή. «Αντί να μοιράζουμε υποσχέσεις, ξεκινούμε να βάζουμε πόρους στην άκρη, τώρα που οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν, για να δημιουργήσουμε σταδιακά μια υλοποιήσιμη προοπτική μερικής έστω ελάφρυνση  του κόστους που μερίδα συμπολιτών μας έχει υποστεί», κατέληξε ο Χάρης Γεωργιάδης. 

Δειτε Επισης

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Λύση υδατικού εντός τριετίας-Δρομολογείται η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου
Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία