Powered by

Απευθείας κατάθεση προϋπολογισμού στη Βουλή ζητά ο Ελεγκτής

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέδειξε τις συγκρούσεις που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, για να τονίσει πως οι περιπτώσεις αυτές οδηγούν «ξανά στο θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας».

«Δεν ζητούμε αυτονόμηση σε θέματα προαγωγών το μόνο που ζητούμε είναι την ώρα που ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό μας με το ΥΠΟΙΚ, αντί ο Υπουργός Οικονομικών να τον καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο (για έγκριση), εμείς ζητούμε ο προϋπολογισμός να κατατίθεται απευθείας στη Βουλή», είπε ο κ, Μιχαηλίδης, καλώντας τους βουλευτές να εξετάσουν θετικά την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία, αλλά ηγέρθη θέμα, καθώς η Επιτροπή Νομικών ζήτησε να εξετάσει αυτή το θέμα, αντί η Επιτροπή Ελέγχου, καθώς αφορά συνταγματική πτυχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αντέτεινε ότι δεν γίνεται ένας από τους πιο ανεξάρτητους οργανισμούς που έχει η Δημοκρατία να υποστηρίζει μια πρόταση νόμου «που είναι έκδηλα αντισυνταγματική».

«Δεν μπορεί η αυτονομία να αλλάξει αν δεν έρθει από την εκτελεστική εξουσία», εξήγησε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως πρέπει πρώτα να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας και μετά των υπόλοιπων θεσμών.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν διακριτές εξουσίες και ο προϋπολογισμός, οι θέσεις και η λειτουργία του Κοινοβουλίου να είναι υπό την κηδεμονία της εκάστοτε εξουσίας. Άρα το πρώτο που πρέπει αν ρυθμίσει είναι κατά συνταγματική προτεραιότητα. Θεωρώ ότι μετά τις προεδρικές το πρώτο θέμα είναι την αυτονόμηση του πιο ουσιαστικού βραχίονα εξουσίας, του νομοθετικού σώματος», είπε.

Χαρακτήρισε την πρόταση ως ημίμετρο, διότι, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς μπορεί ο προϋπολογισμός να μην περνά από το Υπουργικό, ωστόσο οι υπάλληλοι να είναι στη δημόσια υπηρεσία και να εξαρτώνται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως  η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ από την ΕΔΥ θα τις έδινε υπερεξουσίες. «Γι’ αυτό και εμείς δεν ζητούμε άλλου είδους ανεξαρτησία. Το μόνο που ζητούμε είναι οικονομική ανεξαρτησία», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ ήταν και προενταξιακή δέσμευση, δέσμευση που αναλήφθηκε στο μνημόνιο, ενώ υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου
Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία
Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη: Το τεράστιο έργο που επιτελεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης