Powered by

Η Disney «εξαγοράζει» την 21st Century Fox;

Συνομιλίες φαίνεται να διεξήγαγε η Walt Disney με την 21st Century Fox του Rupert Murdoch για την αγορά του μεγαλύτερου μέρους της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού συμμετοχής της στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια κίνηση η οποία αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο των μέσων ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με άτομο που συμμετείχε στις συνομιλίες και που επικαλούνται οι Financial Times, η Fox έθεσε τον εαυτό του προς πώληση και ότι οι Verizon, Charter Communications και Amazon, θα μπορούσαν να εξετάσουν την αγορά του συνόλου ή μέρους του ενεργητικού της. 

Οι εν εξελίξει συνομιλίες επιβεβαιώνουν την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρίες μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς οι καταναλωτές πλέον απομακρύνονται από τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια και στρέφονται πλέον σε δίκτυα με streaming και χωρίς προβολή διαφημίσεων. 

Με το άκουσμα της είδησης, οι μετοχές της Fox αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ η τιμή της μετοχής της Disney, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου $155 δις, σημείωσε άνοδο 1,65%. 

Σύμφωνα με τους όρους των συζητήσεων που διεξήχθησαν, ο κ. Murdoch θα διατηρήσει την κυριότητα των ειδήσεων και των αθλητικών περιουσιακών στοιχείων του Fox. Ωστόσο, το μερίδιο 39% της εταιρείας στην Sky θα συμπεριληφθεί στη συναλλαγή, όπως και τα διεθνή κανάλια και οι επιχειρήσεις της Fox, όπως το Star στην Ινδία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fox προσπάθησε να εξαγοράσει την Time Warner πριν από τρία χρόνια, αλλά απορρίφθηκε και ακολούθησε μια ανεξάρτητη πορεία από τότε. Η Disney, εν τω μεταξύ, έκανε μια σειρά μικρότερων εξαγορών, αγοράζοντας όμοιες με τις Lucasfilm, Marvel Studios και Pixar. 

Οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο ανταγωνισμό από το Διαδίκτυο και τους ασύρματους αντιπάλους τους, οι οποίοι διακινούνται στο έδαφός τους. Η AT & T απέκτησε την Time Warner πέρυσι για $ 84,5δις σε μια τολμηρή προσπάθεια να ενσωματώσει μια εταιρεία περιεχομένου και διανομής. Η συμφωνία εξακολουθεί να υπόκειται σε κανονιστικό έλεγχο, αλλά θα μπορούσε να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. 
 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα