Powered by

Νέο μηχανογραφικό σύστημα για πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το Τμήμα Φορολογίας για προκήρυξη προσφοράς εξασφάλισης καινούριου μηχανογραφικού συστήματος που θα συνεισφέρει περαιτέρω στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αυξάνοντας τη φορολογική συμμόρφωση, ενισχύοντας περαιτέρω τους μηχανισμούς αξιοποίησης των πληροφοριών που θα έχει στη διάθεσή του για να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο και ακόμα πιο αξιόπιστο Τμήμα.

Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε απάντηση του προς την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η αναδιοργάνωση του Τμήματος, ως αποτέλεσμα της ενοποίησης των δύο Φορολογικών Αρχών του Κράτους προχωρεί ομαλά και τα αποτελέσματα άρχισαν ήδη να διαφαίνονται. Καταβάλλεται, δηλώνει, συνεχής προσπάθεια για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης με τη διενέργεια διαφόρων εκστρατειών για εντοπισμό πιθανόν περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

«Απόρροια των πιο πάνω αποτελεί μεταξύ άλλων, η σημαντική εργασία της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων η οποία ασχολείται με τον εντοπισμό και διαχείριση των φορολογουμένων με τους υψηλότερους σχετικά κινδύνους. Η Μονάδα, αξιολογεί τους φορολογούμενους όσον αφορά τη φορολογική συμπεριφορά στη βάση ανάλυσης κινδύνων και καθορίζει πλάνο ελέγχου από τις αρμόδιες Μονάδες ή Επαρχιακά Γραφεία. Παράλληλα, αναπτύσσονται εκστρατείες ή/και σχετικό ενημερωτικό υλικό προς τους φορολογούμενους για την αποφυγή μη εσκεμμένων συμπεριφορών μη συμμόρφωσης», επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με την αξιολόγηση του Τμήματος Φορολογίας από το Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ, η Κύπρος τον Οκτώβριο του 2015 αναβαθμίστηκε από μη συμμορφούμενη σε ευρέως συμμορφούμενη με το πρότυπο του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και διαφάνειας. Μια τέτοια αναβάθμιση έχει συνεισφέρει δυναμικά στην προώθηση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο και επιπλέον αντανακλά την αποτελεσματικότητα και εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς που έχουν τεθεί σε όλα τα επίπεδα.

Περαιτέρω ως προς την διασφάλιση της φορολογικής διαφάνειας, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προωθήσει μια σειρά από νομοθετήματα τα τελευταία 3 χρόνια τα οποία παρέχουν στο Τμήμα τα εργαλεία για την ενίσχυση της διαφάνειας. Οι κανόνες αυτοί είναι ευθυγραμμισμένοι με τις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την καταπολέμηση της Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και την ενίσχυση της διαφάνειας για φορολογικούς σκοπούς και με τις αντίστοιχες πολιτικές που προωθούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, η Κύπρος έχει δεσμευτεί μέσω της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών του ΟΟΣΑ, καθώς και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών [Common Reporting Standard (CRS)]. Η εν λόγω ανταλλαγή αρχίζει από το Σεπτέμβριο του 2017 για τις χώρες που έχουν δεσμευτεί για την ενωρίτερη εφαρμογή του προτύπου και από το Σεπτέμβριο του 2018 για τις υπόλοιπες χώρες.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος είναι από φέτος σε θέση να ανταλλάσσει χρηματοοικονομικές πληροφορίες από τις χώρες της EE, της Ελβετίας καθώς και τις περιοχές της Ανδόρας, του Γιβραλτάρ, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου, καθότι δεσμεύονται μέσω αντίστοιχης ευρωπαϊκής Οδηγίας η οποία έχει εντάξει τις πρόνοιες του CRS.

Όσον αναφορά την τήρηση των προτύπων για τη διασφάλιση και την εμπιστευτικότητα των στοιχείων κατά την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών (CRS), έγινε μια πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2015 από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Φόρουμ, με βάση την οποία υποβλήθηκαν κάποιες συστάσεις για βελτίωση των επιπέδων εμπιστευτικότητας των διαδικασιών του Τμήματος Φορολογίας.

Προς αντιμετώπιση των συστάσεων που καταγράφονται στην πιο πάνω έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Φόρουμ συστάθηκε ομάδα παρακολούθησης υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Οικονομικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Τμήματος Φορολογίας και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής. Η Ομάδα ετοίμασε ένα σχέδιο Δράσης συνοδευόμενο από τον οδικό χάρτη των δράσεων και υποβλήθηκε περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2015 στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ. Κατόπιν επικοινωνίας με τους εμπειρογνώμονες είχε συμφωνηθεί όπως υποβληθεί μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2016 μια έκθεση προόδου, η οποία και υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκοσμίου Φόρουμ του ΟΟΣΑ προέβησαν σε αξιολόγηση του Σχεδίου Δράσης καθώς και της έκθεσης προόδου που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και έχουν διαπιστώσει ότι οι απαιτούμενες ενέργειες για πλήρη συμμόρφωση του Τμήματος με τις εν λόγω συστάσεις έχουν τροχοδρομηθεί και αναμένεται πλήρης υιοθέτηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δειτε Επισης

Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί