THE CYPRUS DAIRY INDUSTRY: THE FULL FAT BUSINESS
15:31 - 28 Νοεμβρίου 2017

Γάλα, γιαούρτι, χαλούμι και παγωτό κρατούν τα ηνία της γαλακτοβιομηχανίας στην Κύπρο, απολαύοντας διαχρονική αξία πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το IN Business, στο αφιέρωμα που ακολουθεί, παρουσιάζει βασικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας. Παραθέτει, επίσης, στοιχεία για τις κύριες κατηγορίες της.
Χαλούμι
Κατανάλωση χαλουμιού 2016 και αξία σε πωλήσεις (Πηγή: Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Δημόσια)
• €160 εκατομμύρια συνολικά η κατανάλωση. Τα €130 εκατ. σε εξαγωγές και τα €30 εκατ. στην ντόπια αγορά.
• Οι εξαγωγές το 2015, σε σχέση με το 2016, αυξήθηκαν κατά 26,56%, δηλαδή, από 15.253 σε 19.304 τόνους. Ακόμα, μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 αυξάνονταν με ρυθμούς πέραν του 20%.
• Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, η εισαγωγή συναλλάγματος χαλουμιού το 2015, σε σχέση με το 2016, αυξήθηκε κατά 25,3%.
Χαλούμι
Κατανάλωση χαλουμιού 2016 και αξία σε πωλήσεις (Πηγή: Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Δημόσια)
• €160 εκατομμύρια συνολικά η κατανάλωση. Τα €130 εκατ. σε εξαγωγές και τα €30 εκατ. στην ντόπια αγορά.
• Οι εξαγωγές το 2015, σε σχέση με το 2016, αυξήθηκαν κατά 26,56%, δηλαδή, από 15.253 σε 19.304 τόνους. Ακόμα, μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 αυξάνονταν με ρυθμούς πέραν του 20%.
• Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, η εισαγωγή συναλλάγματος χαλουμιού το 2015, σε σχέση με το 2016, αυξήθηκε κατά 25,3%.
Γιαούρτι
(Σύμφωνα με πηγές της αγοράς)
• Η αγορά του στραγγιστού γιαουρτιού αγγίζει τα €17 με €18 εκατ. ετησίως.
• Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 η συνολική αγορά του γιαουρτιού άγγιξε, περίπου, 3.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 6,5%, σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016.
• Το άσπρο γιαούρτι έφθασε τους 1.735 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 4,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
• Το παραδοσιακό σημείωσε αύξηση 7,1%, σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο, το γιαούρτι φρούτου άνοδο11,1% και το παιδικό συν 6% σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016.
• Τα brands που διεκδικούν τις πρωτιές στην αγορά του γιαουρτιού είναι τα Χαραλαμπίδης Κρίστης, Zita, Alambra, Keses, Pittas και Total.
Παγωτό
(Πηγή: Σύνδεσμος Βιομηχάνων Παγωτού)
• Στα €32 εκατομμύρια ανέρχεται η ετήσια κατανάλωση παγωτού στην Κύπρο και περιλαμβάνει τόσο την κυπριακή παγωτοβιομηχανία όσο και τις εισαγωγές διεθνών brands. Από αυτά, τα €17 εκατ. προέρχονται
από την κυπριακή παραγωγή παγωτού.
• 11 κυπριακές βιομηχανίες παράγουν παγωτό στην Κύπρο και επτά διεθνείς εταιρείες εισάγουν τα brands τους.
• Η κυπριακή βιομηχανία υπερισχύει στο χύμα παγωτό, ενώ οι εισαγωγές στο ατομικό.
• Παγωτά Παπαφιλίππου & Πατισερί Παναγιώτη, Regis Milk Industries, Pahit Ice, Παγωτά Ηράκλης, Joy Ice Cream, Ε. Πυργά (1973) και Kratzioza Ice Cream αποτελούν τις μεγάλες κυπριακές βιομηχανίες παγωτού.
• Τα €15 εκατ. της κατανάλωσης εισαγόμενων brands προέρχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες Nestle, Unilever, Häagen-Dazs, Mövenpick, Κρι Κρι και Mars.
• Στα €3.5 εκατ. υπολογίζονται οι εξαγωγές παγωτού από την Κύπρο, ενώ το 2018 αναμένεται να διπλασιαστούν.
(Πηγή: Σύνδεσμος Βιομηχάνων Παγωτού)
• Στα €32 εκατομμύρια ανέρχεται η ετήσια κατανάλωση παγωτού στην Κύπρο και περιλαμβάνει τόσο την κυπριακή παγωτοβιομηχανία όσο και τις εισαγωγές διεθνών brands. Από αυτά, τα €17 εκατ. προέρχονται
από την κυπριακή παραγωγή παγωτού.
• 11 κυπριακές βιομηχανίες παράγουν παγωτό στην Κύπρο και επτά διεθνείς εταιρείες εισάγουν τα brands τους.
• Η κυπριακή βιομηχανία υπερισχύει στο χύμα παγωτό, ενώ οι εισαγωγές στο ατομικό.
• Παγωτά Παπαφιλίππου & Πατισερί Παναγιώτη, Regis Milk Industries, Pahit Ice, Παγωτά Ηράκλης, Joy Ice Cream, Ε. Πυργά (1973) και Kratzioza Ice Cream αποτελούν τις μεγάλες κυπριακές βιομηχανίες παγωτού.
• Τα €15 εκατ. της κατανάλωσης εισαγόμενων brands προέρχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες Nestle, Unilever, Häagen-Dazs, Mövenpick, Κρι Κρι και Mars.
• Στα €3.5 εκατ. υπολογίζονται οι εξαγωγές παγωτού από την Κύπρο, ενώ το 2018 αναμένεται να διπλασιαστούν.
Γάλα
(Πηγή: Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Δημόσια)
• Κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος: 200-210 χιλιάδες λίτρα
την ημέρα κατά μέσο όρο.
• Παραγωγή αγελαδινού γάλακτος: 200 χιλιάδες τόνοι ετησίως, που χρησιμοποιούνται και στην παραγωγή χαλουμιού καθώς και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
• Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος ανέρχεται σε 50 χιλιάδες τόνους το χρόνο, που χρησιμοποιούνται κυρίως για χαλούμι.
• Σύμφωνα με το Κτηνιατρείο, στην Κύπρο υπάρχουν 97 βιομηχανίες γάλακτος. Από αυτές οι 12 παράγουν πάνω από 2 εκατ. λίτρα τον χρόνο, οι 13 από 500 χιλιάδες μέχρι 2 εκατ. και οι υπόλοιπες κάτω από 500 χιλιάδες.