Powered by

Με μετρητά προτιμούν να πληρώνουν και οι Κύπριοι

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι προτιμούν να πληρώνουν με κάρτα, οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται με μετρητά. Αυτό καταδεικνύει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το 79% των καθημερινών συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με μετρητά στις χώρες μέλη της ευρωζώνης το 2016, με το 25% των πολιτών να δηλώνει ότι διατηρεί σημαντικό ποσό ρευστού στο σπίτι ως ασφάλεια.

Όπως σημειώνει η μελέτη, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι επικρατεί το συναίσθημα ότι τα μετρητά αντικαθίστανται ταχέως από τα εναλλακτικά μέσα πληρωμής.

Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει ανάμεσα στα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης. Τα μετρητά κυριαρχούν στη Νότια Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, όπου αντιπροσωπεύουν το 80% των συναλλαγών. Τα ποσοστά αυτά μειώνονται στο 45-54% στις Κάτω Χώρες, την Εσθονία και τη Φινλανδία.
 


Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πραγματικά τις δικές τους συνήθειες πληρωμής. Όταν ρωτήθηκαν πώς προτιμούν να πληρώσουν, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε με κάρτα και όχι μετρητά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των συναλλαγών αφορούν κυρίως συναλλαγές κάτω των 15 ευρώ. 

 

Οι άνθρωποι φαίνεται να θυμούνται κυρίως τις πληρωμές μεγαλύτερης αξίας που πραγματοποιούν λιγότερο τακτικά και τείνουν να ξεχνούν πόσο συχνά πραγματοποιούν πληρωμές χαμηλής αξίας σε καθημερινή βάση.

 

Η εμπειρία ορισμένων χωρών δείχνει πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ενώ οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών αντιπροσώπευαν μόλις το 1% των πληρωμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ το 2016, ο αριθμός ήταν σχεδόν 10% για τις Κάτω Χώρες. Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι το 81% των καρτών ανέπαφων συναλλαγών αφορούν πληρωμές κάτω των 25 ευρώ.

Για εκείνους που προτιμούν να πληρώνουν με μετρητά, όμως, ένα σημαντικό ερώτημα είναι πού είναι το πλησιέστερο σημείο που μπορούν να κάνουν ανάληψη μετρητών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση από την πρόσβαση σε ΑΤΜ και τράπεζες για εύκολη ανάληψη ήταν υψηλότερη σε Κύπρο και Μάλτα, αλλά πονοκέφαλος για Λετονία και Λιθουανία.

 

 

Δειτε Επισης

Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή