Σφραγίζεται η ενεργειακή συνεργασία Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος

Τα ενεργειακά θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου ομολόγου του Αλ Σίσι ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.
 
Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως προχωρούν οι διαδικασίες για εκμετάλλευση των ποσοτήτων που βρέθηκαν στο Αφροδίτη του οικοπέδου «12» στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού όπως όλα δείχνουν η υγροποίηση στα τερματικά της Αιγύπτου είναι η πιο συμφέρουσα και εφικτή λύση με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. 
 
Την ίδια ώρα, οι δύο πλευρές θα αλληλοενημερωθούν για το πρόγραμμα των γεωτρήσεων που έχουν στην περιοχή. Μάλιστα, κατά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, θα γίνει ενημέρωση από την κυπριακή πλευρά για το πρόγραμμα γεωτρήσεων που αναμένεται να είναι πλούσιο μέσα στο 2018. Είναι επίσης και το θέμα του αγωγού East Med  που θα οδηγεί στην Ευρώπη μέσω της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Από την Τρίτη (21 Νοεμβρίου) η προσοχή στρέφεται στην τριμερή συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Στην τριμερή συνάντηση θα συζητηθούν τα όσα ενδιαφέρουν  και τις τρείς χώρες και ιδιαίτερα η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας.
 
Υπογραμμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, κάτι το οποίο θα αποτελέσει ακόμη ένα μέτρο πίεσης προς την Τουρκία η οποία θα είναι η μοναδική χώρα της περιοχής που δεν μπήκε σε αυτή τη διαδικασία.

Δειτε Επισης

Ετοιμάζει mega deals η Eni-Με ποιον συνομιλεί για συμφωνία 12 δις ευρώ
Πτώση άνω του 2% στις τιμές πετρελαίου εν μέσω αισιοδοξίας για πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
Ήπια πτώση για το πετρέλαιο μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ
Goldman Sachs: Ο Τραμπ προτιμά το πετρέλαιο στα 40-50 δολάρια το βαρέλι
Γ. Παπαναστασίου: Κομισιόν και κράτη-μέλη Ε.Ε. να συνεργαστούν για προστασία GSI από παρεμβάσεις
Πετρέλαιο: Άλμα 3% στις τιμές λόγω αποκλιμάκωσης δασμών και CPI στις ΗΠΑ
Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για το υγραέριο
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»