Γιάννης Αντετοκούνμπο: A “Greek Freak” leader
07:47 - 02 Νοεμβρίου 2017
Η ικανότητά του να βάζει καλάθι έχοντας το ένα πόδι στο έδαφος ώθησε τον προπονητή της Milwaukee Bucks, Jason Kidd, τον Φεβρουάριο του 2016, να τον κάνει τον play maker (point guard) της ομάδας.
Ο 22χρονος Έλληνας μπασκετμπολίστας νιγηριανής καταγωγής, Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως Greek Freak, αποδείχθηκε ο κορυφαίος και πιο πολύτιμος παίχτης της ομάδας του, παρόλο που ήταν λιγότερο έμπειρος και πολύ ψηλότερος από άλλους point guards για να έχει αυτή τη θέση.
Διαβάστε ακόμα: Έρικ Μοντάνιος: Αιέν αριστεύειν
Σε αφιέρωμα του περιοδικού Time για τους ηγέτες της νέας γενιάς, συμπεριλαμβάνεται και ο γίγαντας του NBA, ύψους 2,11 μέτρων, ο οποίος κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα εκρηκτικό ταλέντο φιγουράροντας στους πρώτους 20 στο σκοράρισμα, τα rebounds, τα blocks, τις assists και τα κλεψίματα, της λίστας του NBA.
Γιος οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, μεγάλωσε με τον φόβο ότι οι γονείς του οποιαδήποτε στιγμή θα απελαθούν από την Ελλάδα. «Δεν είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε αυτό που προοριζόμασταν να γίνουμε επειδή δεν είχαμε αυτό το χαρτί», δηλώνει στο Time ο μπασκετμπολίστας, ο οποίος πουλούσε ρολόγια, γυαλιά και παιχνίδια στους δρόμους της Αθήνας, φέρνοντας έτσι χρήματα στην οικογένειά του.
Όπως αναφέρει, δεν ακολούθησε στενά την πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ για τη μετανάστευση, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «μία ευκαιρία για να γίνεις καλύτερος στη ζωή».
Διαβάστε ακόμα: Τρόφιμα και φάρμακα οι στυλοβάτες της βιομηχανίας
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Αντετοκούνμπο συνέβαλε στη χορηγία για την υποτροφία φοιτητή σε κολλέγιο της Ελλάδας, ο οποίος είτε δεν ήταν κάτοικος της χώρας είτε δεν εξασφάλισε υπηκοότητα την τελευταία πενταετία.
Θέλει ακόμα να χτίσει σχολεία και κάνει ειδική μνεία στους Magic Johnson, Muhammad Ali και Nelson Mandela ως τους ηγέτες που τον ενέπνευσαν.
«Πριν φύγω από αυτή τη γη θα βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν ένα καλύτερο μέλλον», δηλώνει σχετικά στο περιοδικό Time.