ΥΠΕΣ: Καμία αλλαγή στο Υφυπουργείο Ανάπτυξης

Το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης παραμένει ως έχει και δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης του, διαμηνύει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στον απόηχο δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για αλλαγές στο εν λόγω προτεινόμενο νομοσχέδιο. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Πετρίδης διέψευσε ότι προωθείται συμβιβαστική πρόταση επί του νομοσχεδίου για το υφυπουργείο Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει στον αρχικό τα σχεδιασμό, βάσει του οποίου ο CIPA τίθεται υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου, το οποίο θα στελεχωθεί με προσωπικό από τη Δημόσια Υπηρεσία. 

Διαβάστε ακόμα: Σε επίπεδα 2013 οι τιμές ακινήτων

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σημαντικές αλλαγές επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου, προς ικανοποίηση του αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) όπως η εν λόγω υπηρεσία αποτελέσει τον κορμό του Υφυπουργείου. Εφόσον μια τέτοια αλλαγή προωθείτο, στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Ανάπτυξης θα προστίθεντο ο σχεδιασμός ή/και εφαρμογή ή/και προώθηση μέτρων για θέματα έρευνας, καινοτομίας και για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στη ζωή ο ΚΟΤ και μετά το Υφυπουργείο τουρισμού
Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, εξάλλου, στις προτεινόμενες εισηγήσεις της Κυβέρνησης επί του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου επιτευχθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για έγκριση του. 

Αναλύοντας τις προωθούμενες αλλαγές, τόνισε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) δεν θα καταργηθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά η λειτουργία του θα διατηρηθεί μαζί με κάποιες από τις υφιστάμενες αρμοδιότητες του. Συγκεκριμένα, ο ΚΟΤ θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες της χάραξης στρατηγικής προβολής, προώθησης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και το εσωτερικό, όπως και το κομμάτι της επιθεώρησης υποστατικών που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα. 
 
Σε ότι αφορά το καθεστώς λειτουργίας του ΚΟΤ, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι πολιτικός προϊστάμενος θα είναι ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο οποίος θα προεδρεύει και του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του οργανισμού. 

Επιπλέον, το ΔΣ του ΚΟΤ από εννιαμελές θα γίνει εφταμελές, και σ’ αυτό, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, θα διορίζονται πρόσωπα που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού και όχι βάσει κομματικών κριτηρίων. Όπως εξήγησε, πέραν του Υφυπουργού που θα εκτελεί και χρέη Προέδρου του ΔΣ, θα διορίζονται τρία πρόσωπα που θα προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία και άλλα τρία από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, στη βάση κριτηρίων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι προωθούμενες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου δεν θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα του Υφυπουργείο Τουρισμού. Παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν συζήτησης με κάποια κόμματα, ωστόσο, πρόσθεσε, «αν και διαφοροποιείται η οδός, το Υφυπουργείο θα μπορεί να δουλέψει εξίσου με τον επιθυμητό τρόπο».

Ανέφερε, επίσης, ότι αντίστοιχο μοντέλο με οργανισμούς για την προώθηση του τουριστικού τους προϊόντος, υπό την εποπτεία των Υπουργείου/Υφυπουργείων τουρισμού έχουν υιοθετήσεις και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κροατία και η Μάλτα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφυπουργείο τουρισμού αναμένεται να στελεχωθεί με αποσπάσεις από υπαλλήλους του ΚΟΤ και δημόσιους υπαλλήλους.

Οι προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να συζητηθούν σε μια από τις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
 
Διαβάστε ακόμα: Εύκολο το one-man business;
 

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής