Powered by

Μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες στην ΕΕ

Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης στην Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή πορείας με την κοινωνική δικαιοσύνη σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να βελτιώνεται, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Bertelsmann Stiftung, αν και η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Πλέον στην ΕΕ όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δουλειά και άρα ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή: Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης Social Justice Index 2017.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι βελτιωμένα σε 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ, με το μέσο όρο της ανεργίας για το 2016 να έχει μειωθεί στο 8,7%, έναντι 11% που ήταν στο απόγειό της το 2013. Ωστόσο η βελτίωση της κοινωνικής ισότητας είναι δύο ταχυτήτων: Στη νότια Ευρώπη τα παιδιά και οι νέοι εξακολουθούν να απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με τον Social Justice Index το Bertelsmann Stiftung καταγράφει κάθε χρόνο την κοινωνική ισότητα στην ΕΕ βάσει έξι κριτηρίων: την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την έλλειψη διακρίσεων, την ισότητα μεταξύ των γενιών και την φτώχεια. Η θετική τάση που καταγράφηκε φέτος οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, όμως στην Ελλάδα, αν και μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας, εξακολουθεί να είναι στο 23,7%, ενώ στην Ισπανία φτάνει το 19,7%.

Παράλληλα έχει μειωθεί στην ΕΕ ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού: Το 2012 και το 2013, το 24,7% των Ευρωπαίων κινδύνευαν από τη φτώχεια, ενώ τώρα το ποσοστό είναι 23,4%. Αυτό όμως σημαίνει ότι 117,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια στην ΕΕ, με το ποσοστό να αυξάνεται σημαντικά στη νότια Ευρώπη.

Η αγορά εργασίας της Κύπρου παρουσιάζει ελαφριά βελτίωση, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τα προ κρίσης επίπεδα

Η Κύπρος κατάφερε να επιτύχει μια ελαφριά βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και καταλαμβάνει την 21η θέση στη συγκεντρωτική κατάταξη.

Όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Κύπρο καταγράφονται τάσεις ανάκαμψης στην αγορά εργασίας, αν και η χώρα απέχει ακόμη πολύ από τα επίπεδα πριν την κρίση: το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε πρόσφατα από το 16,3% το 2014 στο 13,2%, ενώ η ανεργία των νέων έχει μειωθεί από το 38,9% που ήταν το 2014 στο 29,1%.

Ωστόσο, με αυτά τα νούμερα η Κύπρος συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης για τις ευκαιρίες εργασίας στην ΕΕ, ακολουθούμενη μόνο από την Κροατία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Προβληματικό παραμένει επίσης ολόκληρο το κομμάτι σχετικά με την πρόληψη της φτώχειας: πράγματι, το ποσοστό των παιδιών και των νέων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε ξανά και τώρα ανέρχεται στο 29,6% (24,7% το 2014).

Αναφορικά με τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, η χώρα βρίσκεται μόλις στην 27η θέση. Ένας από τους λόγους είναι το ότι το ποσοστό χρέους παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, περίπου της τάξης του 108% των οικονομικών επιδόσεων.

Στην Ελλάδα το 35,6% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στην Ισπανία το 27,9% και στην Ιταλία το 28,7%. Συγκεκριμένα για τα παιδιά και τους νέους ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία, τις χώρες που βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη, το ποσοστό κυμαίνεται από 13,3% ως 16,7%.

Παράλληλα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καταγράφηκε βελτίωση στον τομέα της παιδείας. Έτσι μειώθηκε το ποσοστό των μαθητών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο σχολείο από 14,7% που ήταν το 2008 σε 10,7% το 2016.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα και της Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης: η ελάχιστη επίδραση του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου στην επιτυχία της εκπαίδευσης είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, το οποίο κυμαίνεται στο 7,7%, είναι καλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως εκ τούτου, στον τομέα της εκπαίδευσης, η Κύπρος καταλαμβάνει συνολικά τη 10η θέση, γεγονός που γεννά ελπίδες για το μέλλον σε σχέση με τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και στα υπόλοιπα πεδία της έρευνας.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης εμφανίζονται επικριτικοί για τις εξελίξεις σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης: "Παρατηρούμε ότι στην Ουγγαρία και την Πολωνία οι ακροδεξιές κυβερνήσεις επηρεάζουν σημαντικά το εκπαιδευτικό σύστημα".
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η πρεμούρα για να βγει το e-kalathi πριν από τα Χριστούγεννα και οι βάσιμες ανησυχίες
Ο Ντίνος Λευκαρίτης για εξαγορά ExxonMobil: Όταν βρίσκουμε κάποια ευκαιρία προσπαθούμε να την αξιοποιήσουμε
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Σε ιδιώτη για πέντε χρόνια η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's