Αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου Κύπρου - Ελλάδας
08:59 - 10 Νοεμβρίου 2017

Η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη έχει αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδο, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των περιφερειακών συνεργασιών μεταξύ ΕΕ και αραβικών χωρών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, «έχει προχωρήσει σε τριμερή διάλογο και συνέργειες με χώρες της περιοχής, διμερείς και τριμερείς, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, διανοίγοντας προοπτικές πρακτικής συνεργασίας σε τομείς όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια και η Ενέργεια».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πνεύμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας επεκτείνεται και στον τομέα της επιχειρηματικότητας και των συνεργασιών.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όραμα της κυπριακής κυβέρνησης, σε συνεργασία με την ελληνική, είναι «η σύγκλιση των τριμερών μηχανισμών σε ένα περιφερειακό, άτυπο φόρουμ διαβουλεύσεων και συνεργασίας προς όφελος των κοινωνιών, των κρατών της περιοχής και των σχέσεων Ε.Ε. και του Αραβικού κόσμου».
«Η εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας θα είναι ο κύριος άξονας δράσης του άτυπου φόρουμ, το οποίο θα εδράζεται στις αρχές της τήρησης του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων κρατών, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του σεβασμού της θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των χωρών. Ταυτόχρονα και πάντοτε και η οικονομική συνεργασία», διευκρίνισε.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόκειται για ένα φόρουμ συνεργασίας από το οποίο κανείς δεν είναι αποκλεισμένος, με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι τηρούνται «οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, καθώς και η αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών».
Πηγή: ΚΥΠΕ