ΠτΔ: Πρωταγωνιστής στη Ναυτιλία η Κύπρος
08:47 - 09 Οκτωβρίου 2017
Πρωταγωνιστική δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας αποτελεί η Κύπρος. Όντας ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Πλοιοδιαχείρισης, διαθέτει αυτή τη στιγμή τον 10ο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και τον 3ο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντική ήταν η συμβολή της ναυτιλίας στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ο ναυτιλιακός τομέας επιβεβαίωσε πως αποτελεί ένα πραγματικά πολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, με μια συνεισφορά περίπου στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε στις 8 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει την αμέριστη στήριξή της στην κυπριακή ναυτιλία και στους πλοιοκτήτες και ότι θα είναι πάντα στη διάθεση της Ένωσης, σε ένα ανοιχτό διάλογο, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευκαιριών και της προοπτικής που παρέχει η ναυτιλία.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την πολυδιάστατη και πολυσήμαντη προσφορά των πλοιοκτητών στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, τόσο μέσω της εμπιστοσύνης και υποστήριξης που επιδεικνύουν όσο μέσω της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλουν για περαιτέρω προώθηση της. «Θέλω, επίσης, να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν την κυπριακή ναυτιλία και τους πλοιοκτήτες των υπό κυπριακής σημαίας πλοίων και να υπογραμμίσω την ισχυρή δέσμευσή μας για ενίσχυση της ανάπτυξης της κυπριακής ναυτιλίας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Είναι ακριβώς αυτή η ζεύξη του δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα και η συνεχής διαβούλευση της Πολιτείας με διακεκριμένους επιχειρηματίες που γνωρίζουν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τις διεθνείς αγορές, τον ανταγωνισμό και τις ιδιαιτερότητες του ναυτιλιακού τομέα, που κατέστησαν την Κύπρο πρωταγωνιστική δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας», τόνισε ο Πρόεδρος.
Διαβεβαίωσε τέλος ότι η «Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει την αμέριστη στήριξή της στην κυπριακή ναυτιλία και στους πλοιοκτήτες και ότι θα είναι πάντα στη διάθεση της Ένωσης, σε ένα ανοιχτό διάλογο, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευκαιριών και της προοπτικής που παρέχει η ναυτιλία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης είπε ότι «Οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες του κ. Αναστασιάδη τον ανέδειξαν ίσως τον πλέον αποτελεσματικό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στον οικονομικό τομέα, πρόσθεσε, η Κύπρος επί των ημερών του ξεπέρασε την οξεία οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2013 επανακτώντας την αξιοπιστία και το κύρος της στην Ευρώπη.
Στον πολιτικό στίβο, συμπλήρωσε, πέτυχε να θέσει σαφέστατα και πειστικά το αίτημα να εναποτεθεί «στα χέρια των Κυπρίων το μέλλον του νησιού τους» ταυτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λύση του Κυπριακού με το ακρογωνιαίο και αυτονόητο δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί σε αυτό το δικαίωμα;
Η άριστη συνεργασία της Κυπριακής ΄Ενωσης Πλοιοκτητών με τον Πρόεδρο και την Κυβέρνησή του είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική και αποδίδει καρπούς.
«Αυτή η σχέση συμπόρευσης προδιαγράφει και προεξοφλεί την επιτυχία αυτού του μακρόπνοου σχεδίου που οδηγεί σε έναν πανεθνικό στόχο. Η ανταπόκριση τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι δείγμα αναγνώρισης των ικανοτήτων σας, κ. Πρόεδρε, αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης προς εσάς και την Κύπρο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό και γιατί εμψυχώνει όλους τους παράγοντες σε όλα τα επίπεδα και τους παρακινεί να θέτουν φιλόδοξους στόχους, αλλά και γιατί λειτουργεί σαν πρόσταγμα προς όλους μας να επιχειρήσουμε την υπέρβαση, προκειμένου να καταστήσουμε την Κύπρο παγκόσμιο ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο».
Η ανάδειξη της Κύπρου σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης, προχωρά με επιτυχία. Τα πρώτα δείγματα είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά και είναι ήδη ορατά, ιδιαιτέρως στην πόλη της Λεμεσού. Το γεγονός αυτό δεν συνιστά δικαίωση για όσους πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα, αλλά υποχρέωση έναντι αυτών που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια».