8+ προϊόντα που …μας μεγάλωσαν
07:43 - 05 Οκτωβρίου 2017

Προϊόντα κυπριακής και ελληνικής παραγωγής, με μεγάλη ιστορία και διάρκεια. Εταιρείες που τόλμησαν στους δύσκολους καιρούς του παρελθόντος, δημιουργώντας προϊόντα που αγαπήθηκαν από τον κόσμο και μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές.
Το InBusinessNews παρουσιάζει οκτώ από τα πολλά προϊόντα, με τα οποία μεγαλώσαμε. Τα περισσότερα από αυτά κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά και ανταγωνίζονται τα νεότερα. Ωστόσο, στη μνήμη όλων μας είναι συνυφασμένα με τις ξέγνοιαστες και γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Διαβάστε ακόμα: Πράσινο για το «Marco Polo» στη Λεμεσό
Γαριδάκια Χαραλάμπους
Τα Γαριδάκια Χαραλάμπους κυκλοφόρησαν στην κυπριακή αγορά λίγο πριν από την τουρκική εισβολή από το καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους. Έκτοτε κατάφεραν να επικρατήσουν και να καταστούν αγαπημένη συνήθεια για πολλούς και ιδιαίτερα για τα παιδιά που μεγάλωσαν με το συγκεκριμένο προϊόν. Από τότε που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα, κατάφεραν να διανέμονται σε περισσότερους από 5 χιλιάδες πελάτες. Η παραγωγή τους φτάνει τα 5 εκατομμύρια σακουλάκια τον χρόνο. Το καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους δημιουργήθηκε το 1943 από τον Γεώργιο Χαραλάμπους και στεγαζόταν αρχικά στην οδό Λήδρας στην πρωτεύουσα. Από το 1998 η τρίτη γενιά της οικογένειας Χαραλάμπους ανέλαβε την επιχείρηση με Διευθυντή του καφεκοπτείου τον Κυριάκο Μάτση, εγγονό του ιδρυτή.
Παγωτά Regis
Τα παγωτά που λάτρευαν μικροί και μεγάλοι. Μια επιχείρηση που πέρασε δύσκολα στην πορεία των χρόνων, όμως σήμερα δηλώνει παρούσα κι έτοιμη για νέες εταιρικές κινήσεις. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1952 και το 1957 την εξαγόρασαν οι Γιώργος Πρωτοπαπάς και Γιώργος Χριστοδούλου. Αργότερα ο Γιώργος Πρωτοπαπάς την αγόρασε από τον συνέταιρό του και σήμερα τα παιδιά του, Τάκης και Λένα, συνεχίζουν την πορεία του, η οποία ήταν γεμάτη από γεύσεις που μεγάλωσαν γενεές γενεών της Κύπρου. Η Πλάκα-Choc Ice, το παγωτό - θρύλος, ήταν το πρώτο συσκευασμένο που κυκλοφόρησε στην αγορά από τη Regis το 1952 - 1953. Μέχρι σήμερα, μαζί με το Αγρινό που λανσαρίστηκε το 1972, αποτελούν τα δύο best selling products της εταιρείας. Άξιο αναφοράς και το τρίγωνο παγωτό (γρανίτα) με γεύση πορτοκάλι, την ίδιας εταιρείας, που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά στα 90ς.
Λούναπαρκ – Παγωτά Παπαφιλίππου
Τα παγωτά που συνδυάζονταν με πολύ παιχνίδι στο λούνα παρκ της εταιρείας είναι συνυφασμένα με όμορφες παιδικές αναμνήσεις για πολλούς. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1965 από τον Παναγιώτη Χριστοφόρου και Παναγιώτη Παπαφιλίππου, οι οποίοι χωρίς κανένα εφόδιο, με χρήματα δανεικά και με πολλές δυσκολίες, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο όμιλο, ο οποίος αποτελείται από Ζαχαροπλαστείο, Λούνα Πάρκ και την εταιρεία παγωτού PAPAFiLiPOU, που κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά παγωτού.
Χυμοί Κεανίτα
Το 1981, ένα μικρό ξανθό κοριτσάκι έμελλε να αλλάξει τις παιδικές συνήθεια κατανάλωσης χυμών. Η Κεανίτα, η οποία παρασκευάζεται από την ΚΕΑΝ, έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων των millennials στην Κύπρου, που μεγάλωσαν απολαμβάνοντας τη γεύση της και τραγουδώντας τους στοίχους του τραγουδιού που συνόδευσαν την τηλεοπτική της διαφήμιση. Μια διαφήμιση, από τις πιο πετυχημένες στην Κύπρο, μια και το σλόγκαν «Ζήτα Κεανίτα κάθε φορά» επαναλαμβανόταν συχνά από τους μικρούς fun του προϊόντος. Σήμερα η Κεανίτα καταναλώνεται σε 50 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Διαβάστε ακόμα: Η CETA ενισχύει το κυπριακό εμπόριο
Καφές Λαϊκού
Ο κυπριακός παραδοσιακός καφές του Λαϊκού έχει διανύσει μια ιστορία 60 χρόνων στο νησί, κατέχοντας μια ξεχωριστή θέση στη συνείδηση των καταναλωτών. Το 1948 μια ομάδα επαγγελματιών καφετζήδων ίδρυσαν το Λαϊκό Καφεκοπτείο, έχοντας στη διάθεσή τους ένα μεταχειρισμένο χειροκίνητο καβουρδιστή κι ένα μύλο. 1948: Ιδρύθηκε το Λαϊκό Καφεκοπτείο στην οδό Χρυσοχόων στη Λευκωσία και ξεκίνησε στην πρωτεύουσα η πρώτη διανομή καφέ με ποδήλατο σε επαγγελματίες καφετζήδες. Το 1955: Το μικρό εργαστήρι στεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Καϊμακλί και στην πορεία εμπλουτίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα καβουρδίσματος και αλέσματος καφέ καθώς και αυτοκίνητα για τη διανομή. Το 1958: Ξεκίνησε η διανομή καφέ από την ίδια την εταιρεία σε όλες τις επαρχίες. Το 1973: Το καφεκοπτείο μεταφέρθηκε σε νέο εργοστάσιο, στην οδό Ιππάρχου (νυν Α. Παπακώστα) στο Καϊμακλί. Έκτοτε συνεχείς αναβαθμίσεις και προσθήκες γίνονται στη γραμμή παραγωγής, όπως η πιστοποίηση ISO 22000. Πωλείται σε περισσότερα από 3.000 σημεία λιανικής πώλησης, ενώ ταυτόχρονα διανέμεται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλυσίδες τροφοδοσίας.
Μπισκότα Morning Coffee
Από τα γνωστά και εντυπωμένα στη συνείδηση των καταναλωτών κυπριακά μπισκότα αποτελούν τα «Morning Coffee» της εταιρείας Frou Frou. Οι διαφημίσεις τους και η γεύση τους συνοδεύουν τις πιο γλυκές παιδικές αναμνήσεις των Kύπριων millennials. Η Βιομηχανία ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 1964, με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασία παραγωγής μπισκότων στην Κύπρο. Με πέραν των 50 χρόνων λειτουργίας στο νησί, η εταιρεία Alkis H.Hadjikyriacos (Frou Frou Biscuits) Plc Ltd» κατέχει ηγετική θέση στην Παρασκευή μπισκότων στην Κύπρο.
ΗΕΜΟ
Ρόφημα σοκολάτα, ελληνικής παρασκευής (εταιρεία Γιώτης), με το οποίο μεγάλωσαν πολλές γενιές. Ποιος δεν έπινε το γάλα του με HEMO τα πρωινά, πριν πάρει το δρόμο για το σχολείο; Το προϊόν πωλείτο σε γυάλινο βάζο με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί καπάκι. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα παιδιά και ήταν η καλύτερη λύση για τους γονείς που έβλεπαν τα παιδιά τους να αποφεύγουν το κλασικό γάλα. Το σοκολατένιο ρόφημα, με τις εξίσου χαρακτηριστικές διαφημίσεις, υποσχόταν να παρέχει στα παιδιά το 1/3 των βιταμινών που είναι αναγκαίες για τον οργανισμό τους.
Γκοφρέτα Serenata
Η ελληνική γκοφρέτα Serenata κυκλοφόρησε το 1971 και κατάφερε να κερδίσει τους καταναλωτές με τη γεύση της και την πρωτοποριακή για την εποχή της καμπάνια με τον Χάρρυ Κλυνν και το σλόγκαν «Serenata και πάσης Ελλάδας». Οι διαφημίσεις του συγκεκριμένου προϊόντος έπαιζαν για χρόνια και στην κυπριακή τηλεόραση, με το τραγούδι που τις συνόδευε να ψιθυρίζεται από όλα τα παιδιά των 90ς. Σήμερα, χρόνια μετά εξακολουθεί να έχει φανατικούς καταναλωτές, κάθε ηλικίας, που την κατατάσσουν ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Γαλατάκι Σοκολάτας ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Γενιές και γενιές Κυπρίων μεγάλωσαν με το γαλατάκι σοκολάτας. Το γαλατάκι διατηρεί μέχρι και σήμερα την ίδια αναλλοίωτη γεύση από το 1960. Υπογραμμίζεται πως η παρασκευή άρχισε από τα Γαλακτοκομεία ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, ενώ σήμερα παρασκευάζεται από την Χαραλαμπίδης Κρίστης που αποτέλεσε την συνένωση των δυο μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών της Κύπρου το Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης και την Κρίστης Dairies ΛΤΔ.