Νέα εποχή για e-πληρωμές

Επανάσταση στις ηλεκτρονικές πληρωμές εισαγάγει η ευρωπαϊκή οδηγία 2015/2336 που αφορά τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ με τη δημιουργία κοινής αγοράς μέσω του SEPA (Single European Payments Area) και το άνοιγμα της αγοράς πληρωμών και σε τρίτους παίκτες πέραν των τραπεζών. Η εν λόγω οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών μέχρι το τέλος του 2017. 

Με στόχο την μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας -η οποία θα πρέπει να γίνει ομοιογενής ενσωμάτωση των προνοιών της σε όλα τα κράτη-μέλη- στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου καταθέτουν ενώπιον του Υπουργικού τέσσερα τροποιητικά νομοσχέδια. 

Διαβάστε ακόμα: Dolphin: Ενθαρρυμένη από πωλήσεις Aristo

Συγκεκριμένα ενώπιον του Υπουργικού κατατίθενται τα νομοσχέδια:

1.Ο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος του 2017. 

2.Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροπ.) (Αρ.3) Νόμος του 2017. 

3.Ο περί  Ηλεκτρονικού Χρήματος (Τροπ.) Νόμος του 2017. 

4.Ο περί της εξ Αποστάσεως Εμπορίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών προς τους Καταναλωτές (Τροπ.) Νόμος του 2017.

Τι προβλέπει η οδηγία
Η οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για ηλεκτρονικές πληρωμές, λαμβάνοντας υπόψη αναδυόμενες και καινοτόμες υπηρεσίες πληρωμών, όπως οι πληρωμές μέσω διαδικτύου και μέσω κινητού, καθώς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

Παράλληλα, η οδηγία καθορίζει κανόνες σχετικά με: 
- αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας για ηλεκτρονικές πληρωμές και την προστασία των οικονομικών δεδομένων των καταναλωτών, διασφαλίζοντας την ασφαλή εξακρίβωση της ταυτότητας και μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης

- τη διαφάνεια των απαιτήσεων των όρων και της ενημέρωσης για τις υπηρεσίες πληρωμών 

- τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χρηστών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. 

Την ίδια ώρα, ανοίγει την αγορά πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τρίτους «παίκτες» πέραν των τραπεζών οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταναλωτών ή επιχειρήσεων και παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.

Επίσης, εισάγει την απαγόρευση πρόσθετων επιβαρύνσεων (π.χ. για να πληρώσει κάποιος μέσω κάρτας) ανεξάρτητα με το αν η πληρωμή γίνεται σε κατάστημα ή σε ηλεκτρονικό κατάστημα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η οδηγία καλύπτει, για πρώτη φορά, και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που γίνονται μέσω τηλεπικοινωνιακών οργανισμών οι οποίοι λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ανάμεσα σε παραδοσιακά ή ηλεκτρονικά καταστήματα και του καταναλωτή ο οποίος μπορεί να πληρώνει π.χ. μέσω του λογαριασμού για το τηλέφωνο ή το Διαδίκτυο. Επιβάλλει, επίσης, συγκεκριμένο τρόπο, με τη χρήση δύο διαφορετικών κωδικών.

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια
Με το νομοσχέδιο «Ο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος του 2017» ρυθμίζει το πλαίσιο των Υπηρεσιών Πληρωμών που παρέχονται από πάροχο (με έδρα την Κύπρο) τόσο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θεσπίζει τους κανόνες που διέπουν τους παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, τους κανόνες διαφάνειας καθώς και τα δικαιώματα/ υποχρεώσεις για τους παρόχους και τους χρήστες Υπηρεσιών Πληρωμών. 

Την ίδια ώρα, διευρύνεται το νομικό πλαίσιο για τις Υπηρεσίες Πληρωμών για να καλύψει τις νέου τύπου Υπηρεσίες Πληρωμών, ιδιαίτερα τον τομέα πληρωμών μέσω διαδικτύου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το πεδίο εφαρμογής του νόμου επεκτείνεται σε τρίτα μέρη και συγκεκριμένα: 
1. σε υπηρεσίες παροχής πληροφοριών λογαριασμού (από AISP) ώστε οι χρήστες της υπηρεσίας πληρωμών να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την οικονομική του κατάσταση για να είναι σε θέση να χειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους 
2. υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμών (από PISP) ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να προβούν σε αγορές μέσω διαδικτύου μέσω απλής μεταφοράς πίστωσης, ενώ την ίδια ώρα ο έμπορας θα λαμβάνει διαβεβαίωση για την εκκίνηση της πληρωμής για να προχωρεί στην αποδέσμευση του προϊόντος ή υπηρεσίας χωρίς καθυστέρηση. 

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών και η προστασία του χρήστη, η ύπαρξη συνεπούς εφαρμογής του νομικού πλαισίου σε ολόκληρη την ΕΕ για  ισοδύναμες συνθήκες λειτουργίας για όλους τους παρόχους και ομοιομορφία στις εθνικές πρακτικές χρεώσεων για τη χρήση συγκεκριμένου μέσου πληρωμών. 

Με το νομοσχέδιο απαγορεύεται, επίσης, η επιβολή επιβαρύνσεων για τη χρήση μέσων πληρωμών στα οποία εφαρμόζονται διατραπεζικές προμήθειες.

 

Διαβάστε ακόμα: Protamare: Μια από τις ακριβότερες επαύλεις του Πρωταρά

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit