Δήμος Πάφου: Πλεονάσμα €2,5 εκατ. στον προϋπολογισμό
10:45 - 31 Οκτωβρίου 2017
Η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου Πάφου ενέκρινε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018, ο οποίος είναι πλεονασματικός κατά €2,5 εκατ.
Τα επιπλέον χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως συνεισφορά της τοπικής αρχής στην εκτέλεση νέων έργων υποδομής.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο Δήμος το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει αχρείαστες σπατάλες και έξοδα αλλά έχει βελτιώσει και την φοροεισπρακτική του ικανότητα εισπράττοντας μεγάλα ποσά και από ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών, ενώ συνεχώς αυξάνει τα έσοδα του από την χρήση δημόσιων χώρων , από επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιομηχανίας.
Στο μεταξύ στην χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου Πάφου και της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού του Δ. Πάφου για το έτος 2018, εγκρίθηκαν ομόφωνα δύο προτάσεις του δημοτικού συμβούλου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, που αφορούν ποσό 30 χιλ. ευρώ για συμμετοχικό προϋπολογισμό και ποσό 20 χιλ. ευρώ για προετοιμασία σχεδίων περιοχής του εμπορικού κέντρου και της τουριστικής περιοχής.
Ο κ. Λετυμπιώτης εξήγησε ότι το μοντέλο του συμμετοχικού προϋπολογισμού είναι αρκετά διαδεδομένο σε αρκετές σύγχρονες κοινωνίες και με βάση τη λειτουργία του διατίθεται στους πολίτες μιας γεωγραφικής ενότητας, ώστε αυτοί να αποφασίσουν σε ποια έργα θα δαπανηθεί.
Με βάση την διαδικασία ο κάθε δημότης θα μπορεί να καταθέσει την πρόταση του για το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο έργο του Δήμου που θα γίνει με τα χρήματα αυτά.
Σε σχέση με την δεύτερη πρόταση που αιτήθηκε για τα σχέδια περιοχής, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνει ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προκηρυχθεί η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης σχεδίων περιοχής τόσο στο εμπορικό κέντρο όσο και στην τουριστική περιοχή.
Τα σχέδια θα εντάσσονται σε ένα ενιαίο πολεοδομικό συγκοινωνιακό οικονομικό σχεδιασμό με δοκιμασμένες πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Στο κάθε σχέδιο θα καθορίζονται όλα τα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής.
Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως όλοι θα ξέρουν πώς θα διαμορφωθεί μελλοντικά η περιοχή κυρίως θα αποφεύγονται τακτικές του “ράβε ξήλωνε”.
Αυτό το σχέδιο συνέχισε, θα αποτελεί και την κυριότερη τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία για την χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ