Απλοποιείται η αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα έργα
10:15 - 03 Οκτωβρίου 2017
Απλοποίηση, ενοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των έργων επιχειρείται να δοθεί μέσω νομοσχεδίου για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από ορισμένα έργα.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στόχο έχει να καταστήσει πιο αποτελεσματική την περιβαλλοντική αξιολόγηση διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αποδοχή των έργων και τη διαφάνεια.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, αποσκοπεί στην εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία.
Στην εισηγητική του έκθεση προς τη Βουλή το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναγνωρίζει ότι η μη σαφής κατάταξη, στα παρατήματα της υφιστάμενης νομοθεσίας, των έργων, ως προς τις δυνητικά σημαντικά αρνητικές ή μη περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν, αποδεδειγμένα δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή της.
Μεταξύ άλλων, από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου σημειώνεται ότι η μακροχρόνια εφαρμογή του νόμου του 2005 κατέδειξε την ανάγκη για αλλαγές και απλοποιήσεις των διαδικασιών ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και ο πολίτης και να επιταχυνθεί η έκδοση των περιβαλλοντικών γνωματεύσεων.
Οι βασικές πρόνοιες που τροποποιούνται στην παρούσα νομοθεσία, αφορούν, μεταξύ άλλων την εισαγωγή χρονικών προθεσμιών για την ετοιμασία και ισχύ της γνωμοδότησης, την πληροφόρηση του κοινού για τη λήψη απόφασης, καθώς και τη διαφοροποίηση της εκπροσώπησης των αρμόδιων τμημάτων και φορέων στην Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, ώστε αυτή να είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Οδηγίας.
Παράλληλα, προνοείται η κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή προκαταρκτικής έκθεσης επιπτώσεων στο περιβάλλον, με την υποχρέωση υποβολής πληροφοριών για λήψη απόφασης κατά πόσο για ένα έργο απαιτείται η υποβολή πλήρης μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), όπως επίσης και η δημιουργία μητρώου μελετητών μελετών εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για εγγραφή μελετητών που θα εκπονούν ΜΕΕΠ.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοείται ακόμα η εισαγωγή διατάξεων για ενστάσεις και διοικητικές προσφυγές, η εισαγωγή κοινών διαδικασιών για έργα που εμπίπτουν ή επηρεάζουν περιοχές του δικτύου Natura 2000 και για τα οποία απαιτείται η υποβολή μελέτης δέουσας εκτίμησης.
Σημαντική πρόνοια επίσης θεωρείται ο συντονισμός με άλλες διαδικασίες ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη διαδικασιών και η ετοιμασία παρόμοιων μελετών ή αξιολογήσεων από άλλους νόμους.
Όπως σημειώνει το Υπουργείο Γεωργίας, η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στόχο έχει, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ποιότητας της διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και την ευθυγράμμιση της διαδικασίας με τις αρχές της έξυπνης ρύθμισης.