Powered by

Ψηφιακά νομίσματα: Πόσο πιθανόν είναι να τα υιοθετήσουν τα κράτη;

Ο Vitalik Buterin, ο 23χρονος δημιουργός του δεύτερου μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο – του γνωστού Ethereum – δεν ανησυχεί για τον δυνητικό ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στο Τορόντο την περασμένη εβδομάδα, ο Buterin υποβάθμισε την πιθανότητα τα κράτη να αρχίσουν να δημιουργούν ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν ή να περιθωριοποιήσουν το bitcoin ή το Ethereum.

Ο ίδιος είπε ότι η έλευση ενός εθνικού νομίσματος βασισμένου σε μια αλυσίδα των μπλοκ, που είναι η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού που υποστηρίζει το bitcoin και το Ethereum, απέχει πολλά χρόνια ακόμα. «Αν συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για κάποιον διακομιστή και κάποιες …πιασάρικες λέξεις ώστε να φανεί σαν μια αλυσίδα των μπλοκ» είπε ο Buterin, υπονοώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν μια πραγματική αλυσίδα των μπλοκ.

Τα σχόλια του Buterin συμβαδίζουν με τη φήμη του αντισυμβατικού που τον συνοδεύει – δεν είναι τυχαίο ότι στο event στο Τορόντο πήγε με μπλουζάκι ενώ όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες φορούσαν γραβάτες και ταγιέρ.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια του Buterin έρχονται σε μια στιγμή που η δημοφιλία των ψηφιακών νομισμάτων ως κατηγορία στοιχείου ενεργητικού γνωρίζει έκρηξη: η αξία του bitcoin και του Ethereum έχει πενταπλασιαστεί και τριπλασιαστεί αντίστοιχα, μέσα στο 2017.

Και η συνολική αγορά για τέτοια νομίσματα υπερβαίνει σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τρέλα αυτή συμπίπτει με μια αύξηση του ενδιαφέροντος στην τεχνολογία της αλυσίδας των μπλοκ, η οποία χρησιμοποιείται απ’ όλους – από τράπεζες μέχρι πωλητές λιανικής και εμπόρους διαμαντιών – σαν ένας τρόπος παρακολούθησης στοιχείων ενεργητικού και καταγραφής συναλλαγών.

Κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποιούν δοκιμές και πειράματα με αλυσίδα των μπλοκ. Αυτό έχει οδηγήσει κάποιους να πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δημιουργήσουν σύντομα ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους, ως έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη μεταφορά κεφαλαίων και τη διαχείριση των ροών χρήματος.

Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, κάποιοι προβλέπουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει ένα λεγόμενο ‘Fedcoin’ σαν ένα ψηφιακό στοιχείο ενεργητικού, αν και αξιωματούχος της Fed είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα.

Όσο για την επίδραση της έκδοση εθνικών νομισμάτων μέσω αλυσίδας των μπλοκ, ο Buterin λέει ότι τέτοιες συζητήσεις είναι εντελώς θεωρητικές, εννοώντας ότι νομίσματα όπως το bitcoin και το Ethereum θα παραμείνουν κυρίαρχα στον «κρυπτο-κόσμο» στο μέλλον.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει