Το «όχι» της Λαγκάρντ σε Τσίπρα
13:00 - 21 Οκτωβρίου 2017
“Forget it Alexis”. Με μία κατηγορηματική άρνηση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αλλά και για τη χορήγηση του «μποναμά» των 1000 ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους συνοδεύτηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η άρνηση, που παραπέμπει στην ιστορική πλέον φράση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακόμη κι αν ειπώθηκε πιο διπλωματικά ήταν σαφής. Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν από τη συνάντηση διέρρεαν πως ο Πρωθυπουργός θα ζητούσε από την κα Λαγκάρντ να αποσύρει το Ταμείο το αίτημά του για μείωση, που μπορεί να φθάσει έως και το 18% στις συντάξεις το 2019.
Πώς απάντησε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ; Με μία ανακοίνωση αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία χαιρετίζει τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού (περικοπές συντάξεων) και τη μεταρρύθμιση του Φορολογικού (περικοπή αφορολόγητου), στέλνοντας το μήνυμα πως «αυτά δεν συζητώνται».
Σαφέστατη ήταν η άρνηση και στα σχέδια για τη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2017 με τη μορφή εφάπαξ βοηθήματος 1000 ευρώ σε 1 εκατ. δικαιούχους, όπως το προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης, συνέστησε στον Πρωθυπουργό «να περιμένουμε πρώτα να δούμε τα νούμερα».
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα πως «έχουμε συμφωνήσει από πέρυσι με ποιόν τρόπο θα διανεμηθεί το πλεόνασμα, εάν αυτό υπάρξει».
Πηγές των δανειστών υπενθυμίζουν με νόημα πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί εγγράφως ότι σε περίπτωση υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος αυτό θα διανεμηθεί υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες δράσεις.
Προτεραιότητα, σύμφωνα με τους θεσμούς θα έχουν οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές, οι επενδυτικές δράσεις και κάποια στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου κατέβασε τον πήχη του κοινωνικού μερίσματος κάτω από το 1 δισ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να εκτιμούν πως θα καταστεί εφικτή η χορήγηση επιδόματος 1000 ευρώ σε περίπου 500. 000 δικαιούχους του επιδόματος αλληλεγγύης και του ΕΚΑΣ.
Στο στόχαστρο των θεσμών μπαίνει και η επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να υποστηρίζουν πως το θέμα θα απασχολήσει την αξιολόγηση, που ξεκινά τη Δευτέρα.
Ωστόσο, εκτός από τις καθυστερήσεις στα 95 προαπαιτούμενα του Ευρωπαϊκού Μνημονίου, τεράστιες καθυστερήσεις εντοπίζει το ΔΝΤ και στη δική του «Συμφωνία επί της αρχής». Σύμφωνα με πηγές, με άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση «υπάρχουν καθυστερήσεις και στα 12 προαπαιτούμενα που έχει θέσει το Ταμείο».
Οι ίδιες πηγές μιλούν για καθυστέρηση, μεταξύ άλλων, στον καθορισμό του ανώτατου ορίου για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, στην εφαρμογή της αξιολόγησης και της κινητικότητας, στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και στην καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο νομικό πλαίσιο για τις απεργίες, αλλά και στον επανυπολογισμό των συντάξεων για το 50% των συνταξιούχων.
Πριν όμως ασχοληθούν με τα προαπαιτούμενα, υπάρχει ακόμη ο βραχνάς της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λάβει τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι εξοφλήθηκαν 1,2 δις. ευρώ σε ιδιώτες και έχουν προειδοποιήσει πως εάν δεν τα έχουν λάβει έως το τέλος του μήνα το ποσό δεν θα είναι πια διαθέσιμο και θα επιστρέψει στον κουμπαρά του ESM.
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com