Ο πανταχού παρών Αβέρωφ κατά τον Π. Δημητριάδη
07:26 - 18 Οκτωβρίου 2017
Αποκαλυπτικός και περιγραφικός για όλους και για όλα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο της τραπεζικής κρίσης και ιδιαίτερα την επίμαχη περίοδο Μαρτίου 2013 που οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές, παρουσιάζεται ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης στο βιβλίο του «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus». Στο «ημερολόγιο» γίνονται αναφορές και για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Συγκεκριμένα, ο Π. Δημητριάδης αναφέρεται στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον τότε νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 4 Μαρτίου 2013 ο οποίος ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν έξω φρενών για διάφορους χειρισμούς από τον ίδιο σε ό,τι αφορά την έκθεση της PIMCO για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και την επιλογή προσώπων να ηγηθούν ορισμένες επιτροπές. «Ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήταν μόνο οι τραπεζίτες που έδιναν παραπλανητική πληροφόρηση στον Αναστασιάδη. Υπήρχε κάποιο άτομο από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤΚ) που τον επηρέαζε. Ήταν απογοητευτικό αλλά καθόλου παράξενο. Ήταν εις γνώση μου ότι υπήρχαν (τουλάχιστον) δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΚΤΚ- εκ των οποίων κανένας δεν είχε να κάνει με την εποπτεία των τραπεζών – οι οποίοι είχαν συχνές επαφές με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Και οι δύο ήταν φιλόδοξοι για υψηλές θέσεις και ήθελαν να διατηρούν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση».
Διαβάστε ακόμα: O Π. Δημητριάδης και η «π… της πολιτικής»
Φορολογώντας τους φτωχούς για να προστατευθούν οι πλούσιοι
Στο υπό τον πιο πάνω τίτλο κεφαλαίο του βιβλίου του ο Π. Δημητριάδης αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου 2013 μετά από εισήγηση, όπως σημειώνει, πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για κούρεμα όλων των καταθέσεων ώστε να εξευρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.
Σημειώνει πως η Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης καθώς το θεωρούσαν άδικο. «Το μόνο πρόβλημα ήταν πως κανένας δεν φαινόταν να έχει οποιοδήποτε σχέδιο για το τι θα έπρεπε να γίνει μετά, ωστόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλοι μου εμπιστεύτηκαν αργότερα πως στόχος του ΟΧΙ ήταν να αναγκαστεί η Ευρώπη να επιστρέψει με μια καλύτερη πρόταση».
Διαβάστε ακόμα: Το στοίχημα του Mall στην Ανθούπολη και της Τρ. Κύπρου
«Πανίκο το ξέρουμε αλλά δεν το λέμε ακόμη»
Μετά την απόφαση του Eurogroup για διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και τη μεταφορά της «καλής Λαϊκής» στην Τράπεζα Κύπρου, ο Π. Δημητριάδης παραξενεύτηκε γιατί στην απόφαση του Eurogroup δεν γινόταν ρητή αναφορά πως και η Τράπεζα Κύπρου θα περνούσε υπό καθεστώς εξυγίανσης. Το εν λόγω θέμα έθεσε και στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει τα εξής:
«Αντιλαμβάνεστε, κύριε Πρόεδρε, πως και οι δύο τράπεζες θα τεθούν υπό καθεστώς εξυγίανσης, έτσι;»
Εξεπλάγην από την απάντηση του: «Να σου δώσω τον Αβέρωφ».
Προφανώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τον είχε συνοδεύσει στη συνεδρία του Eurogroup, κάτι το οποίο δεν γνώριζα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Φαίνεται πως ο Αβέρωφ να συμμετείχε σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιείτο η συμμετοχή του.
Τότε ήταν που άκουσα την γνωστή υψηλής τόνου φωνής του Αβέρωφ: «Πανίκο, το ξέρουμε αλλά δεν το λέμε ακόμη».
Εκπλάγηκα και προτού προλάβω να απαντήσω μου έκλεισε το ακουστικό.
Διαβάστε ακόμα: Τουρισμός: Εκπλήξεις από Ισραήλ - Γερμανία για το ρεκόρ εννιαμήνου
Ο στιγματισμός της Τρ. Κύπρου
Παραμονής του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών μετά την απόφαση του Eurogroup για τη διάλυση της Λαϊκής, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως έλαβε επείγον τηλεφώνημα για να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Όταν έφθασε στο Προεδρικό βρίσκονταν ήδη εκεί ο Μιχάλης Σαρρής, Αβέρωφ Νεοφύτου και Κωνσταντίνος Πετρίδης. Όπως σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Νεοφύτου δεν ανέμενε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να αρχίσει η συνάντηση και του έθεσε το ερώτημα γιατί ήθελε να ανοίξει τις τράπεζες την επομένη. Στην συνέχεια όταν ήρθε στη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσαν πως η Κομισιόν επιθυμούσε το άνοιγμα των τραπεζών αφού τεθούν περιοριστικοί όροι στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls). O κ. Δημητριάδης ήταν αντίθετος με την επιβολή capital controls και επεξήγησε πως η επιβολή περιοριστικών μέτρων θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο.
Σαρρής και Αβέρωφ δεν συμφώνησαν διότι κατά την άποψη τους, όπως σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, θα στιγματιζόταν η Τράπεζα Κύπρου κάτι το οποίο ήθελαν να αποφύγουν.