Η δημοπρασία του «Salvator Mundi» και η εμπλοκή της Κύπρου

Σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 15 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie’s στις 15 Νοεμβρίου τίθεται ο τελευταίος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που παραμένει σε ιδιωτικά  χέρια και συγκεκριμένα στο Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ. Η αρχική τιμή πώλησης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 100 με 150 εκατ. δολάρια. Αρκετοί θα διερωτώνται ποια είναι η εμπλοκή της Κύπρου στην όλη δημοπρασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o πίνακας του Ντα Βίντσι φυλασσόταν από τον Ρώσο μεγιστάνα στην Λεμεσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo 2013, ο πίνακας πωλήθηκε στον Ιβ Μπουβιέρ από κοινοπραξία μέσω του οίκου Sotheby’s για $80 εκατ., ενώ στη συνέχεια ο Μπουβιέρ πώλησε τον πίνακα στον Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ έναντι του ποσού των $127.5 εκατ. 

Το έργο τέχνης αγοράστηκε αρχικά από τον συλλέκτη Αλεξάντερ Πέρις τo 2005 στην τιμή των $10,000, ως προϊόν εργασίας ενός από τους μαθητές του Ντα Βίντσι. Οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s κατέληξαν στη συνέχεια στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας δεν άνηκε σε κάποιον από τους μαθητές αλλά στον ίδιο τον Ντα Βίντσι. 

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν περιζήτητα την εποχή που ο δημιουργός τους ήταν ακόμη εν ζωή. Εκτός από τον «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα. 

Ο  «Salvator Mundi» (Σωτήρας του Κόσμου), εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του μια ουράνια σφαίρα.

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού ο Χριστοδουλίδης
Προς επανατοποθέτηση οι διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ιαπωνίας
Μιχάλης Αντωνίου: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με Χριστοδουλίδη, θα καταθέσει εισηγήσεις η ΟΕΒ
Εβδομαδιαία άνοδος 1,59% στο ΧΑΚ
Μ. Παναγιώτου: Εκδήλωση στη Γαλλία για την κουμανδαρία τον Οκτώβριο
Στο «ΚΟΙΟΣ» η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για προώθηση της ηλεκτροκίνησης
Μέχρι 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για ευρωπαϊκά βραβεία προώθησης επιχειρηματικότητας
Γ. Παναγιώτου: Η ετοιμότητα του υπ. Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις και το πολιτικό μήνυμα της Κυβέρνησης
Αποδέχεται αλλά με όρια το πλαίσιο Παναγιώτου για την αγορά εργασίας η ΟΕΒ-Τι δηλώνει ο Μιχάλης Αντωνίου
Mελέτη για το ύψος του αφορολόγητου και αντισταθμιστικά αποκλειστικά για την πράσινη φορολογία