Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Η δημοπρασία του «Salvator Mundi» και η εμπλοκή της Κύπρου

Σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 15 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie’s στις 15 Νοεμβρίου τίθεται ο τελευταίος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που παραμένει σε ιδιωτικά  χέρια και συγκεκριμένα στο Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ. Η αρχική τιμή πώλησης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 100 με 150 εκατ. δολάρια. Αρκετοί θα διερωτώνται ποια είναι η εμπλοκή της Κύπρου στην όλη δημοπρασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o πίνακας του Ντα Βίντσι φυλασσόταν από τον Ρώσο μεγιστάνα στην Λεμεσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo 2013, ο πίνακας πωλήθηκε στον Ιβ Μπουβιέρ από κοινοπραξία μέσω του οίκου Sotheby’s για $80 εκατ., ενώ στη συνέχεια ο Μπουβιέρ πώλησε τον πίνακα στον Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ έναντι του ποσού των $127.5 εκατ. 

Το έργο τέχνης αγοράστηκε αρχικά από τον συλλέκτη Αλεξάντερ Πέρις τo 2005 στην τιμή των $10,000, ως προϊόν εργασίας ενός από τους μαθητές του Ντα Βίντσι. Οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s κατέληξαν στη συνέχεια στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας δεν άνηκε σε κάποιον από τους μαθητές αλλά στον ίδιο τον Ντα Βίντσι. 

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν περιζήτητα την εποχή που ο δημιουργός τους ήταν ακόμη εν ζωή. Εκτός από τον «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα. 

Ο  «Salvator Mundi» (Σωτήρας του Κόσμου), εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του μια ουράνια σφαίρα.

Δειτε Επισης

Συμφωνία θεσμών ΕΕ για απαγόρευση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας
Οι δύο κυπριακές εταιρείες στη λίστα της FT ανάμεσα τις χίλιες ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη
Οριακή ετήσια αύξηση 0,3% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία
Μείωση εγγεγραμμένων ανέργων 13,8% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση
Σε επιθεωρήσεις κατά της αδήλωτης εργασίας συμμετείχε ο Γ. Παναγιώτου
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
«Στόχος η σωστή στελέχωση της αγοράς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας»
Σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για ΑμεΑ για το 2024
Σε Αθήνα και Βρυξέλλες η Υφυπουργός Ναυτιλίας- Διμερείς συναντήσεις με Υπουργούς
Υπεραμύνεται του μειωμένου και μηδενικού ΦΠΑ ο Κεραυνός-«Σημαντικά τα οφέλη στους καταναλωτές»