Powered by

Τύμπανα πολέμου για τις αυξήσεις στους Ημικρατικούς

Τύμπανα πολέμου από τις συντεχνίες των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού. Η άρνηση του υπουργού Οικονομικών να προχωρήσει σε εφαρμογή προνοιών της Συμφωνίας Πλαίσιο που υπέγραψαν τον περασμένο Ιανουάριο, αναφορικά με επιπλέον αυξήσεις της τάξης του 2%, έφερε έντονες αντιδράσεις. 

Η απόφαση ΣΕΚ και ΠΕΟ για τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στις 26 Οκτωβρίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα αποτελέσει μόνο την αρχή μιας σειράς κλιμακούμενων κινητοποιήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περίπτωση που ο Υπουργός Οικονομικών δεν δεχθεί να μπει σε διάλογο για το θέμα. 

Διαβάστε ακόμα: Τρίωρη στάση εργασίας στους Ημικρατικούς στις 26 Οκτωβρίου

Τόσο ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, όσο και ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδράς Μάτσας, προειδοποίησαν μέσω δηλώσεων του στο InBusinessNews πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δεχθεί να επανεκκινήσει τον διάλογο για το θέμα, θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων. Η απόφαση αφορά 24 χιλ. εργαζόμενους και συνταξιούχους των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να οδηγήσουμε αυτή την αντιπαράθεση μέχρι το τέλος, με την έννοια ότι πρέπει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Αν ανοίξει ο δρόμος για διαπραγμάτευση, τότε δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα, αν όχι τότε θα υποχρεωθούμε να συζητήσουμε και κλιμάκωση των μέτρων», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης. 

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, τόνισε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας. Το ποσοστό είναι κάτι που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση, η οποία όμως πρέπει να γίνει». Πρέπει, πρόσθεσε, «να στείλουμε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να εφαρμόζονται οι συμφωνίες που τους αφορούν».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, οι συντεχνίες κήρυξαν αδιέξοδο στον διάλογο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο που υπέγραψαν στις 4 Ιανουαρίου. Στην εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνεται πρόνοια για διασύνδεση του μισθολογίου με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, πέραν της παραχώρησης των προσαυξήσεων και του 50% της ΑΤΑ. Βάσει των υπολογισμών και των υφιστάμενων δεδομένων, οι συντεχνιακοί διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 2% για το 2018 και διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τηρήσει τις πρόνοιες της συμφωνίας, τις οποίες η ίδια εισηγήθηκε. 

«Δεν είναι τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση, θεωρούμε όμως ότι όλοι πρέπει να είμαστε συνεπείς στη συμφωνία μας. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ξεκαθαρίζω όμως ότι θα στηρίξουμε το ηθικό και νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων όπως προκύπτει από τη συμφωνία μέχρι τέλους και αν χρειαστεί θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων», τόνισε ο ΓΓ της ΣΕΚ. 

«Δεν βγάλαμε εμείς το 2%, το ποσοστό αυτό προκύπτει βάσει μιας φόρμουλας που συμφωνήθηκε με εισήγηση της κυβέρνησης, συνεπώς δεν έχουμε άλλα περιθώρια», διεμήνυσε από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΕΟ. 

Ο λόγος στον Χάρη
Η εξέλιξη του ζητήματος θα εξαρτηθεί από την απάντηση και τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από το εξωτερικό. Για την ώρα, πηγές από του Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπουν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην οποία εκφραζόταν η αντίθεση του υπουργείου στην εφαρμογή της εν λόγω πρόνοιας.

Όπως εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, για το 2018 αναμένεται αύξηση του μισθολογίου της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2.7%, αν υπολογιστεί ότι καταργήθηκε η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011, παραχωρούνται πλέον οι προσαυξήσεις και η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, ενώ από το 2018 θα παραχωρηθεί ξανά η ΑΤΑ. «Μέσα από το διάλογο έχει επίσης συμφωνηθεί η βελτίωση των ρυθμίσεων για υπερωρίες και για άλλα επιδόματα και γίνεται αποδεκτό το αίτημα για λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τον Προϋπολογισμό του 2018», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμα: Όχι ΥΠΟΙΚ σε αυξήσεις στους Ημικρατικούς

«Μπορεί ακόμη να συζητηθεί η άρση τυχόν στρεβλώσεων που επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, για το 2018 αναμένεται αύξηση του μισθολογίου της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2.7%. Αυτό καθορίζει το όριο των δυνατοτήτων για αυτή την περίοδο. Ζητήματα περαιτέρω μισθολογικών αυξήσεων θα μπορούσαν να συζητηθούν το επόμενο έτος, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου» κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς παραμονές εκλογών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος»

Δειτε Επισης

Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ