Λακκοτρύπης: Τέλος 2018 ξεκάθαρη εικόνα από ExxonMobil - Qatar
13:39 - 11 Οκτωβρίου 2017
Μέχρι το τέλος του 2018 και έπειτα από την ολοκλήρωση των διερευνητικών γεωτρήσεων από ExxonMobil και Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ενεργειακά δεδομένα, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μιλώντας κατά την τελευταία μέρα του συνεδρίου «Maritime Cyprus», ανέφερε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί γέφυρα για το μέλλον και τον τομέα της ενέργειας.
Παράλληλα χαρακτήρισε ως πρόκληση την οικοδόμηση σχέσεων και συνεργασιών με χώρες και εταιρείες της περιοχής, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή στρατηγική βασίζεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις σχέσεις με τα κράτη της περιοχής.
Σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της Total στο τεμάχιο 11 ήταν ανάμειχτα, ο υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η επιλογή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Εξάλλου, εξήγησε το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε πριν περίπου δύο χρόνια στην αιγυπτιακή ΑΟΖ θα καλύπτει κυρίως την εσωτερική αγορά.
Από την πλευρά το ο managing director της VTT Vasiliko, Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε ότι οι σημαντικές ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων και οι προοπτικές για ανακάλυψη βιώσιμων ενεργειακών πόρων έβαλαν την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σημειώνοντας ότι η έλλειψη υποδομών στην περιοχή καθιστά πρόκληση την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητα κακό νέο η ύπαρξη άλλου ενεργειακού παίχτη στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι, παρόλο που το φυσικό αέριο δύναται να ηγηθεί των ενεργειακών εξελίξεων, εντούτοις σε περίπτωση που δεν γίνει προσεκτική διαχείριση των κοιτασμάτων, τότε μπορεί να δημιουργηθούν εμπόδια στην ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε την ανάγκη συνεργασιών με τα υπόλοιπα κράτη, εξηγώντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει πραγματικό και μακροχρόνιο όφελος.
Την ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ της Κύπρου και των γειτονικών κρατών με στόχο την υλοποίηση των πλάνων για την ενέργεια τόνισε επίσης ο managing director του Re-Difne – Institute for New Economic Thinking.
Στο πλαίσιο της ίδιας παρουσίασης, τονίστηκε ότι μέχρι το 2050 το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο (oil and gas) θα καλύπτουν περίπου το 44% της ενεργειακής ζήτησης (από το 50%), την ώρα που καταγράφεται σταθερότητα στη ζήτηση ενέργειας σε όλους τους τομείς.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσει από το 2025 και έπειτα, μετά από τις σταθεροποιητικές τάσεις του 2020. Οι εκτιμήσεις θέλουν επίσης τη ζήτηση για αέριο να φτάνει στο αποκορύφωμά το 2035.