Powered by

Τρίωρη στάση εργασίας στους Ημικρατικούς στις 26 Οκτωβρίου

Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στις 26 Οκτωβρίου κατέρχονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. 

Η απόφαση για δυναμικά μέτρα λήφθηκε στο πλαίσιο πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης των συντεχνιών την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στον απόηχο της απόρριψης του αιτήματος τους από τον υπουργό οικονομικών για πρόσθετες αυξήσεις 2,2%.  Δεν αποκλείουν, μάλιστα, την κλιμάκωση των μέτρων, σε περίπτωση διατήρησης της υφιστάμενης στάσης του υπουργείου οικονομικών στο αίτημα τους. 

Βάσει της απόφασης, στις 26 Οκτωβρίου, οι 24 χιλιάδες υπάλληλοι των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού θα κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 πμ μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι και θα συγκεντρωθούν  έξω από το υπουργείο οικονομικών για εκδήλωση διαμαρτυρίας. 

Αφορμή για την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η αποτυχία κατάληξης με το ΥΠΟΙΚ σε συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο που υπέγραψαν στις 4 Ιανουαρίου 2017 και που αφορά περίπου 24.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Οι συνδικαλιστικές  οργανώσεις επικαλούνται συγκεκριμένη πρόνοια στη συμφωνία με την κυβέρνηση, που, όπως αναφέρουν, τους δίνει το δικαίωμα να «συζητήσουν» αυξήσεις στη βάση της μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ. Βάσει των δεδομένων της οικονομίας, οι συντεχνίες εκτιμούν  ότι, πέραν της παραχώρησης των προσαυξήσεων και του 50% της ΑΤΑ, υπάρχει περιθώριο πρόσθετων ωφελημάτων της τάξης του 2% για το 2018.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Χάρης Γεωργιάδης, υπογράμμιζε ότι η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς παραμονές εκλογών, θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. «Η διασφάλιση της σταθερότητας και της θετικής προοπτικής της οικονομίας, επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά περιθώρια, αλλά και το σύνολο των αναγκών μιας οικονομίας», σημείωνε ο ΥΠΟΙΚ.

Ανέφερε επίσης ότι από φέτος έχει καταργηθεί η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011, παραχωρούνται πλέον οι προσαυξήσεις και η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, ενώ από το 2018 θα παραχωρηθεί ξανά η ΑΤΑ.

Μέσα από το διάλογο, προσθέτει,  έχει επίσης συμφωνηθεί η βελτίωση των ρυθμίσεων για υπερωρίες και για άλλα επιδόματα και γίνεται αποδεκτό το αίτημα για λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τον Προϋπολογισμό του 2018.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αναφέρει ο κύριος Γεωργιάδης, για το 2018 αναμένεται αύξηση του μισθολογίου της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2,7%.
Αυτό, καταλήγει, καθορίζει το όριο των δυνατοτήτων για αυτή την περίοδο και ζητήματα περαιτέρω μισθολογικών αυξήσεων, θα μπορούσαν να συζητηθούν τον επόμενο χρόνο, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.
 

Δειτε Επισης

Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ