«Ενεργοποιείται» η αξιοποίηση ακινήτων από Τράπεζες
12:39 - 09 Ιανουαρίου 2017
Τη δυνατότητα στα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου να μπορούν πλέον να διαχειριστούν τα ακίνητα/περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποκτούν μέσα από τη διαδικασία διακανονισμού οφειλών, προσφέρει το Υπουργείο Οικονομικών. Σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εναρμονίζει τις πρόνοιες του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου με οδηγίες της ΕΕ και κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Εφόσον πάρει το πράσινο φως από την Ολομέλεια, μεταξύ άλλων, θα ανοίξει ο δρόμος για τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα ακίνητα που έχουν στην κυριότητα τους και τα οποία ήταν προϊόν ανταλλαγής έναντι χρέους.
Η εν λόγω πρόνοια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να ενοικιάζουν ή να επεκτείνουν ακίνητα, τα οποία απέκτησαν μέσα από τη διαδικασία διακανονισμού οφειλών από δανειολήπτες και τα οποία, βάσει του παρόντος νόμου, μένουν παγοποιημένα και αναξιοποίητα στο ενεργητικό των τραπεζών, μέχρι αυτές να καταφέρουν να τα πωλήσουν. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων μέχρι και για τρία χρόνια, περίοδο εντός της οποίας η τράπεζα οφείλει να πωλήσει το κάθε ακίνητο που διαθέτει.
Όπως είναι γνωστό, τράπεζες και ΣΠΙ διαθέτουν στο ενεργητικό τους ένα μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχεών, τα οποία αν και επείγονται να εκποιήσουν, εντούτοις αδυνατούν. Για πολλά μάλιστα εξ αυτών, οι τράπεζες έχουν λάβει εγκρίσεις για παράταση της υποχρεωτικής περιόδου τριών ετών για εκποίηση τους, ενώ άλλα παραμένουν στην ιδιοκτησία των τραπεζικών ιδρυμάτων από το 1974, καθώς βρίσκονται σε περιοχές μειωμένου ενδιαφέροντος. Εφόσον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο λάβει το πράσινο φως, τα εν λόγω ακίνητα/περιουσιακά στοιχεία δυνατόν να λάβουν περαιτέρω αξία, ενισχύοντας τη δυνατότητα πώλησής τους εντός των χρονικών ορίων που απαιτούνται. Μάλιστα, αν πρόκειται για επιχείρηση πχ τουριστική μονάδα, αν και θα βρίσκονται υπό την κυριότητα της Τράπεζας, η ενοικίασή της δυνατόν να ανοίξει επίσης θέσεις εργασίας, προσφέροντας και στην οικονομία του τόπου.
Επίσης, μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
• Ενισχύει την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών του διοικητικού οργάνου και των προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου. Πιο συγκεκριμένα, ρυθμίζει την αξιολόγηση και έγκριση, από την Κ.Τ., των μελών διοικητικών οργάνων, ανωτάτων διοικητικών στελεχών και κατόχων καίριων θέσεων αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος.
• Χορηγεί εξουσία στην Κεντρική Τράπεζα να απαλλάσσει πιστωτικό ίδρυμα από τις απαιτήσεις αξιολόγησης και επάρκειας των εσωτερικού κεφαλαίου
• Ρυθμίζει τα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε ορισμένες περιπτώσεις
Υπέρ ο Σύνδεσμος Τραπεζών
Υπέρ της τροποποίησης του Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου τάσσεται ο Σύνδεσμος Τραπεζών. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, εκπρόσωπος του Συνδέσμου ανέφερε πως είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στα Πιστωτικά Ιδρύματα να διαχειρίζονται ορθολογιστικά τα ακίνητα που αποκτούν μέσα από τη διαδικασία διακανονισμού οφειλών. Όπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην κάθε τράπεζα να λαμβάνει εισόδημα από το ακίνητο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης.
Ζητούν τροποποίηση του Άρθρου 15
Ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών ζήτησε όπως αρθεί η απαγόρευση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 15 του ισχύοντος νόμου. Το άρθρο 15 του Νόμου, απαγορεύει σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ) να χορηγούν πιστωτικές διευκολύνσεις για αγορά μετοχών θυγατρικής εταιρείας του ΑΠΙ. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, το συγκεκριμένο άρθρο της νομοθεσίας επιφέρει συγκεκριμένα προβλήματα σε σχέση με ακίνητα που περιέχονται στην ιδιοκτησία των ΑΠΙ ως μέρος διακανονισμού χρεών (dept to asset swap) και τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο όνομα νομικού προσώπου (εταιρεία). «Θεωρούμε ότι η παραμονή της υφιστάμενης πρόνοιας στη νομοθεσία επιφέρει σημαντική αρνητική επίδραση στην ικανότητα του ΑΠΙ να διαθέσει προς πώληση τα ακίνητα μεγάλης αξίας που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του. Χαρακτηριστικά, μέχρι το τέλος του έτους συγκεκριμένο ΑΠΙ αναμένεται ναι διαθέσει προς πώληση συνολικά πέραν των 170 τέτοιων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες εταιρίες κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας πέραν των €750 εκατ.».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η εισήγηση του Συνδέσμου Τραπεζών θα μελετηθεί και εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει πρόβλημα, ενδεχομένως να ετοιμαστεί νομοσχέδιο που να ρυθμίζει το θέμα αυτό.