Από την ΟΕΒ περνά η εργατική ειρήνη
07:02 - 09 Ιανουαρίου 2017

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου η πρακτική, στην οποία θα κινηθούν οι επιχειρήσεις αναφορικά με την ΑΤΑ, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το 2017. Η ΟΕΒ καλείται να απαντήσει στην έκκληση της υπουργού Εργασίας προς τις εργοδοτικές οργανώσεις να μην προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών μέχρι να υπάρξει κατάληξη για τον τρόπο εφαρμογής της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) μέχρι το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Όπως αναφέρει στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις επί του θέματος, μία εκ των οποίων εκτιμά ότι με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των συντεχνιών φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η εξεύρεση συναινετικής λύσης για μεταρρύθμιση της ΑΤΑ.
«Η μία σχολή σκέψης εκτιμά ότι λόγω της στάσης των συντεχνιών στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα θα έχουμε σύγκρουση, εξηγώντας ότι είναι προτιμότερο η ρήξη να έρθει τώρα, τώρα παρά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ή τον Ιανουάριο του 2018», σημειώνει ο κ. Αντωνίου.
Στην αντίπερα όχθη, η άλλη προσέγγιση, παρόλο που συμφωνεί με την πρώτη σχολή σκέψης, εντούτοις επισημαίνει ότι η ΟΕΒ διατηρεί μακρά παράδοση στο να σέβεται τις εκκλήσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. «Ιδιαίτερα όταν η έκκληση υποβάλλεται από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία απέδειξε ότι μπορεί να λύνει προβλήματα που μπορεί να φαίνονται όχι δισεπίλυτα, αλλά άλυτα, αναγνωρίζεται ότι οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στην υπουργό να προσπαθήσει, με τη δική μας βοήθεια, προκειμένου να εξευρεθεί σε φιλικό πνεύμα συναινετική ρύθμιση στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΑΤΑ και για τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος Ιουνίου», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.
Η Οργάνωση αναγνωρίζει ότι αυτές οι δύο προσεγγίσεις έχουν θετικά και αρνητικά τόσο για την εργοδοτική πλευρά όσο και για την οικονομία συνολικά. Η απόφαση της ΟΕΒ αναμένεται να δοθεί στην υπουργό Εργασίας το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου.
«Η ΟΕΒ γνωρίζοντας τις συνέπειες και της μίας και της άλλης απόφασης, θα προσμετρήσει όλες τις παραμέτρους και θα δει την απάντησή της μέσα από το φακό της συνολικής οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της εργατικής αναταραχής, η οποία είναι δεδομένη, σε περίπτωση που απορριφθεί η έκκληση της υπουργού», αναφέρει ο Μιχάλης Αντωνίου.
Πώς θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι
Σε περίπτωση που απορριφθεί η πρόταση της υπουργού, τότε η ΟΕΒ θα προχωρήσει σε καθοδήγηση των επιχειρήσεων να υλοποιήσουν τα ποσοστά της ΑΤΑ που προκύπτουν από τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής για τον πληθωρισμό, ο οποίος καταγράφει αρνητικές τάσεις εδώ και 42 μήνες.
Ο τρόπος που θα επηρεαστούν οι μισθοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι ομοιόμορφος, νοουμένου ότι δεν είναι ομοιόμορφο το ποσοστό της ΑΤΑ σε όλες τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα, που είχε σταματήσει ο θεσμός όταν η ΑΤΑ βρισκόταν στο 28%.
Σε περίπτωση που απορριφθεί η έκκληση της Ζέτας Αιμιλιανίδου και υλοποιηθούν οι πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων, το νέο ποσοστό της ΑΤΑ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου είναι 24,85%. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος εργαζόμενος έχει σήμερα ενσωματωμένη ΑΤΑ στον μισθό του 28% (όπως ισχύει στην περίπτωση του δημόσιου τομέα), τότε ο βασικός του μισθός του θα αποκοπεί κατά 3,14%, ενώ ο ολικός του μισθός κατά 2,2%.
Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν τον θεσμό της ΑΤΑ το β’ εξάμηνο του 2013, όταν αυτή βρισκόταν κοντά στο 32%, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μία απόκλιση σχεδόν 7 εκατοστιαίων μονάδων επί των βασικών απολαβών των εργαζομένων και περίπου 4,5% επί των ολικών απολαβών.
Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα η ΑΤΑ κυμαίνεται από 28 μέχρι 32%. Ο θεσμός έπαψε να εφαρμόζεται σε αρκετές επιχειρήσεις το α’ εξάμηνο του 2011 και στο σύνολο των επιχειρήσεων το β’ εξάμηνο του 2013.
Να μην εφαρμοστεί για φέτος οποιαδήποτε μείωση του μισθού των εργαζομένων λόγω ΑΤΑ αποφάσισε το ΚΕΒΕ, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι ο διάλογος για την τελική ρύθμιση θα συνεχιστεί με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι η συναίνεσή του προϋποθέτει ότι στην τελική ρύθμιση για την ΑΤΑ θα περιλαμβάνεται και πρόνοια, η οποία θα αναφέρει ότι η ΑΤΑ θα αρχίσει να παραχωρείται μόνο όταν το Τιμαριθμικό Επίδομα φτάσει στο ποσοστό που αυτό παγοποιήθηκε για τον κάθε κλάδο ή επιχείρηση ξεχωριστά.
Μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο «αναμένει από το συνδικαλιστικό κίνημα να επιδείξει ανάλογη στάση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα η οποία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ατέλειες και τις παρενέργειες του μηχανισμού της ΑΤΑ στη λειτουργία της οικονομίας».
Έκκληση και καμπανάκι από ΣΕΚ
Από την πλευρά της η ΣΕΚ, αν και αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει το κλίμα ενόψει της απόφασης της ΟΕΒ, εντούτοις διευκρινίζει ότι αν παρ’ ελπίδα δεν υιοθετηθεί η πρόταση της υπουργού, θα είναι τεράστιο το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί τόσο για την οικονομία όσο και για την αγορά εργασίας. Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτές μονομερείς αποφάσεις της εργοδοτικής πλευράς για διαφοροποίηση της ΑΤΑ, δεδομένου ότι θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, οι οποίες θα ποικίλουν αναλόγως με το σημείο παγοποίησης της ΑΤΑ».
Γίνεται έκκληση, προσθέτει, «έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η πιο σοφή σκέψη μέσα στην ΟΕΒ, που παραπέμπει στη λογική της υιοθέτησης της πρότασης της υπουργού».
Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, θα ήταν λυπηρό να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε σχέση με εκείνο που προτείνει η υπουργός σε μια προσπάθεια αφενός να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη και αφετέρου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για ολοκλήρωση του διαλόγου και κατάληξη σε κοινή διευθέτηση.
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κατάληξη σε συμφωνία για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ, ο γγ της ΣΕΚ εξηγεί ότι υπάρχει το περιθώριο, προσθέτοντας ότι «η ιστορία των κοινωνικών εταίρων και του τρόπου λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων παραπέμπει στη λογική ότι με συναίνεση και σύνεση μπορούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γγ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι μονομερείς ενέργειες από πλευράς ΟΕΒ θα προκαλέσουν την αντίδραση της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι εφόσον απορριφθεί η έκκληση της υπουργού, η ΠΕΟ θα αναμένει να δει πώς θα κινηθεί η ίδια η υπουργός, προτού τοποθετηθεί.
Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης αναφέρει ότι παρόλο που υπάρχει προοπτική για εξεύρεση λύσης και ότι αυτός θα είναι ο στόχος του διαλόγου που θα συνεχιστεί, εντούτοις το ενδεχόμενο να βρεθεί η χρυσή τομή θα εξαρτηθεί και από τις θέσεις των υπόλοιπων εμπλεκομένων.