powered by

ΥΠΟΙΚ: Καμία υποχρέωση αποζημίωσης κατόχων αξιογράφων

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από μέρους του Κράτους για αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης σε απάντηση σχετικού ερωτήματος του βουλευτή Γιώργου Περδίκη. Καθιστά, επίσης, σαφές πως μια τέτοια ενέργεια θεωρείται παράνομη με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως το αίτημα για παραχώρηση κρατικής αποζημίωσης προς τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων, πηγάζει από την άποψη ότι η απομείωση των συγκεκριμένων αξιογράφων συνέβαλε στη μη-χρεοκοπία του κράτους. Ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει πως κανένα ποσό που σχετίζεται με την απομείωση καταθέσεων, ή αξιογράφων και μετοχών, δεν έχει μεταφερθεί στο κράτος, ούτε και έχει χρησιμοποιηθεί για στήριξη του κράτους.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να στηρίζει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, των οποίων η οικονομική θέση έχει κλονιστεί, ούτως ώστε οι καταθέτες αλλά και οι κάτοχοι αξιογράφων και μετοχών να είναι πάντοτε διασφαλισμένοι. Πρόσθεσε πως στο παρελθόν το κράτος είχε τη διακριτική ευχέρεια, κάτω από πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και ρητή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να στηρίζει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αναφέρεται, επίσης, στην στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Λαϊκή Τράπεζα, Συνεργατισμός) από το Κράτος με ποσό που αντιστοιχούσε στο 20% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος κρατικής στήριξης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπερέβαινε το 5%. Αυτή όμως η διακριτική ευχέρεια, υπογραμμίζει, δεν ισοδυναμούσε με υποχρέωση.

Επιπρόσθετα σημειώνει πως με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη θέσπιση του πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, η κρατική στήριξη προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει, ουσιαστικά, απαγορευτεί. Άρα, χωρίς την έγκριση της Επιτροπής τυχόν στήριξη τραπεζικού ιδρύματος, περιλαμβανομένης υπό τη μορφή αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων και των μετόχων για τυχόν ζημιές που υπέστησαν, είναι παράνομη.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ανεφάρμοστη επειδή, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι πραγματικό πλεόνασμα αλλά λογιστική καταγραφή. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα αποτυπώνει τη δημοσιονομική κατάσταση ενός κράτους εξαιρουμένων των τόκων που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως η Κύπρος εδώ και τρία χρόνια καταγράφει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ των κρατών-μελών αλλά, παρ’ όλα αυτά, το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει οριακά ελλειμματικό. Ως εκ τούτου δε δημιουργούνται χρηματοδοτικοί πόροι για να διοχετευτούν προς όφελος των κατόχων αξιόγραφων.

Δειτε Επισης

Μάκης Κεραυνός: Αρωγός η κυβέρνηση σε όλους τους πυρόπληκτους-Κάλυψη άμεσων αναγκών και αποκατάσταση ζημιών
Οι μεταφορές το δημοφιλέστερο μέσο πληρωμής στην Κύπρο-Κατέλαβαν το 81% της συνολικής αξίας
Imperio: Προσφέρει διαμερίσματα στο Sunset Gardens για φιλοξενία των πυρόπληκτων
Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια η ΕΚΤ-Τον Σεπτέμβριο βλέπουν την επόμενη πιθανή μείωση οι οικονομολόγοι
Πρωτοβουλία του TechIsland για στήριξη των πυρόπληκτων-Το κάλεσμα προς τις εταιρείες μέλη του
Με δωρεάν καύσιμα στηρίζει έμπρακτα το έργο πυρόσβεσης η Πετρολίνα-Το μήνυμα Ντίνου Λευκαρίτη στις εταιρείες
ΕΚΤ: Σε δασμολογικές συμπληγάδες για τα επιτόκια
Με την σκέψη στους πυρόπληκτους της Λεμεσού το επιχειρείν...ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στο πλευρό των πληγέντων
Στο πόδι για την πυρκαγιά και ο επιχειρηματικός κόσμος-Παροχή βοήθειας σε πληγέντες και επιχειρούντες
Τέσσερα κρίσιμα μέτωπα για τα αποτελέσματα των ελληνικών συστημικών τραπεζών (πίνακας)