Powered by

«Ακριβό» το πείραμα εξάωρης απασχόλησης στη Σουηδία

Οι Σουηδοί που ανυπομονούν για την καθιέρωση της εξάωρης καθημερινής εργασίας, μόλις είχαν άσχημα νέα καθώς φαίνεται ότι τα κόστη του μοντέλου ξεπερνούν τα οφέλη.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα από το διετές πείραμα που πραγματοποιήθηκε στη σουηδική πόλη Gothenburg, την «πατρίδα» της Volvo, προκειμένου να μειώσει τις οκτώ ώρες καθημερινής εργασίας στον οίκο ευγηρίας Svartedalen, η πόλη αναγκάστηκε να προσλάβει 17 επιπλέον εργαζόμενους με κόστος 12 εκατ. κορωνών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονταν πιο υγιείς, πράγμα που ελάττωσε την απουσία για λόγους υγείας, καθώς και ότι βελτιώθηκε η φροντίδα των ασθενών. Ωστόσο η πόλη δεν θα κάνει μόνιμο το σχέδιο αυτό, επισημαίνει το Bloomberg.

«Έχει να κάνει απόλυτα με τα υψηλότερα κόστη», εξήγησε ο Daniel Bernmar, τοπικός αριστερός πολιτικός που είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα των ηλικιωμένων στην πόλη του. «Είναι υπερβολικά πολύ ακριβό να έχεις ένα γενικό περιορισμό των εργάσιμων ωρών μέσα σε ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

Το πείραμα του Gothenburg δεν είναι το πρώτο αυτού του είδους στη Σουηδία, ενώ παρακολουθείται στενά από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους υπερασπιστές των μικρότερων ωραρίων. Ωστόσο, αν και ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο εργάσιμος χρόνος έχει μειωθεί στη χώρα τον τελευταίο αιώνα, δεν υπάρχουν σχέδια για παγίωση αυτού του μοντέλου σε εθνικό επίπεδο.

Πάντως, ο Bernmar θα ήθελε να δει κι άλλες αντίστοιχες έρευνες, επιχειρηματολογώντας μεταξύ άλλων ότι μια τέτοια νόρμα θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να δουλεύουν για περισσότερα χρόνια: «Προσωπικά πιστεύω στις λιγότερες εργάσιμες ώρες ως μακροπρόθεσμη λύση. Όσο πλουσιότεροι γινόμαστε, τόσο χρειάζεται να εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον πλούτο και με άλλους τρόπους, αντί για ένα πιο καινούριο αυτοκίνητο ή υψηλότερη κατανάλωση».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας