Powered by

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 5,5 ετών η επιχειρηματική ανάπτυξη

Ο τελικός σύνθετος PMI για την ευρωζώνη ενισχύθηκε σε 54,4 τον περασμένο μήνα, από 53,9 τον Νοέμβριο. Όλοι οι υποδείκτες κατέγραψαν ανόδους ενώ, παρότι ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε, ξεπέρασε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη έκλεισαν το 2016 αυξάνοντας τη δραστηριότητα με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 5,5 ετών, όπως υπαινίσσεται ο τελικός δείκτης PMI για τον περασμένο μήνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο πιο αδύναμο νόμισμα που τόνωσε τη ζήτηση για ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες τον Δεκέμβριο.

Ο τελικός σύνθετος PMI της IHS Markit για την ευρωζώνη ενισχύθηκε σε 54,4 τον Δεκέμβριο από το 53,9 του Νοεμβρίου. Η ανάγνωση ξεπέρασε την προκαταρκτική εκτίμηση για 53,9, ενώ οδήγησε τον δείκτη στα υψηλότερά του από τον Μάιο του 2011.

«Οι κατασκευαστές και, σε μικρότερο βαθμό, οι εταιρίες του τομέα υπηρεσιών ωφελούνται από το πιο αδύναμο ευρώ, το οποίο και τονώνει τις εξαγωγές αγαθών, αλλά και ενθαρρύνει τη ζήτηση για εξαγωγές υπηρεσιών όπως ο τουρισμός», επεσήμανε ο Chris Williamson, ανώτατος οικονομολόγος στην IHS Markit.

Ο ειδικός τόνισε ότι τα στοιχεία υπαινίσσονται οικονομική ανάπτυξη 0,4% για το τέταρτο τρίμηνο, ποσοστό που συνάδει με προβλέψεις που έκαναν οι αναλυτές του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν σε 51,7 από 50,6, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2011. Στο μεταξύ, μια ανεπίσημη εκτίμηση αναμένεται να δείξει σήμερα άνοδο του πληθωρισμού του μπλοκ σε 1% τον περασμένο μήνα, ακόμη μακριά από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Υποχώρησε, πάντως, ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, σε 53,7 από το 53,8 του Νοεμβρίου. Και πάλι, βέβαια, βρέθηκε αρκετά υψηλότερα σε σχέση με το 53,1 της προκαταρκτικής εκτίμησης.

Κάτι που υπονοεί πως οι εταιρίες ξεκινούν το έτος σε στέρεο έδαφος, ο υποδείκτης του Δεκεμβρίου για τις νέες παραγγελίες συνάδει με τα υψηλά 10 μηνών του 53,5, που άγγιξε τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάγνωση, ο υποδείκτης αναμενόταν στο 52,8.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας