Powered by

Νέοι κανόνες για διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Κομισιόν για την έναρξη ισχύος νέων κανόνων με τους οποίους διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη θα διαθέτουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling», που αφορούν πολυεθνικές εταιρείες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2017, τα κράτη μέλη υποχρεούνται σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling». Αυτό θα γίνει μέσω ενός κεντρικού αποθετηρίου, προσβάσιμου από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά πως η ΕΕ  έχει χρέος να καταστήσει την εταιρική φορολόγηση δικαιότερη και διαφανέστερη και να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να σταματήσει τις καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές και τη μεταφορά κερδών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η αυτόματη ανταλλαγής πληροφοριών σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ώστε τα κράτη μέλη να εντοπίζουν τις καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Με βάση την οδηγία, κάθε έξι μήνες, οι εθνικές φορολογικές αρχές θα αποστέλλουν στο αποθετήριο έκθεση που θα περιλαμβάνει όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» που έχουν εκδώσει. Τα άλλα κράτη μέλη θα είναι τότε σε θέση να ελέγξουν τους καταλόγους αυτούς και να ζητήσουν από το κράτος μέλος έκδοσης λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη απόφαση. Η πρώτη αυτή ανταλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Έως την 1η Ιανουαρίου 2018, τα κράτη μέλη θα οφείλουν επίσης να υποβάλλουν τις ίδιες πληροφορίες για όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» που εκδόθηκαν από τις αρχές του 2012.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας