Powered by

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο

Βελτίωση παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2016 το οικονομικό κλίμα, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του Πανεπιστημίου Κύπρου να καταγράφει την υψηλότερη ιστορικά τιμή.

Κατά τη διάρκεια του 2016 ο ΔΟΣ, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε "σημαντική βελτίωση, με την ετήσια τιμή του να βρίσκεται 7 περίπου μονάδες πάνω από την αντίστοιχη τιμή του 2015".

“Τα ψηλά επίπεδα του ΔΟΣ, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του 2016, προδιαγράφουν ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα”, εκτιμά το ΚΟΕ.

Το Δεκέμβριο 2016 ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2016 με την αύξηση να οφείλεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και σε μικρότερο βαθμό, στις κατασκευές.

Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται, σύμφωνα με το ΚΟΕ, σε θετικότερες αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση το τελευταίο τρίμηνο και σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ζήτησή τους το επόμενο τρίμηνο.

Η βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται κυρίως με λιγότερο αρνητικές απαντήσεις αναφορικά με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο.

Στις κατασκευές, η καλυτέρευση του κλίματος προέρχεται από λιγότερο απαισιόδοξες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα.

Το κλίμα στη μεταποίηση σημείωσε επιδείνωση λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων σχετικά με επίπεδα των αποθεμάτων των τελικών προϊόντων.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν παρουσίασε μεταβολή αφού οι ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη γενική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και την αγορά εργασίας, καθώς και η λιγότερο αρνητική στάση προς την αποταμίευση, αντισταθμίστηκαν από την προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή