Έπεσαν υπογραφές για αυξήσεις βάσει του ΑΕΠ
16:31 - 04 Ιανουαρίου 2017
Υπογράφηκε στις 4 Ιανουαρίου, 2017 μεταξύ του Χάρη Γεωργιάδη, Υπουργού Οικονομικών, εκ μέρους της Κυβέρνησης, και Γενικών Γραμματέων της ΣΕΚ και ΠΕΟ, Α. Μάτσα και Π. Κυρίτση, αντίστοιχα, η συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ΝΠΔΔ για τα έτη 2015-2018.
Η εν λόγω συμφωνία συνομολογήθηκε αρχικά τον Αύγουστο του 2015 για τη μεταρρύθμιση του κρατικού μισθολογίου στη δημόσια υπηρεσία λαμβανομένου υπόψη του ξεχωριστού συστήματος εργασιακών σχέσεων για τα ΝΠΔΔ το οποίο βασίζεται στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.
Η συμφωνία αυτή θα αποτελεί το πλαίσιο για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων για την περίοδο 2015-2018 στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, βάσει της συμφωνίας, οι γενικές αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων για τα έτη 2015 και 2016 θα είναι μηδενικές.
Για το δε μισθολόγιο των ετών 2017 και 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού, με τη συμμετοχή των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Αιτήματα για παραχώρηση αυξήσεων θα συζητούνται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου και εφόσον το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υπερκαλύπτει την παραχώρηση τιμαριθμικής αύξησης και προσαυξήσεων.
Τέλος οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως μέχρι το τέλος Μαϊου 2017, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα των Ταμείων Προνοίας συζητηθεί και συμφωνηθεί η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, ρύθμιση η οποία θα αφορά και άλλους εργαζομένους όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.
Εξάλλου, αναφέρεται ότι τυχόν άλλα πρόσθετα θέματα προκύπτουν θα επιλύονται στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και της ΜΕΕ για το ΩΚΠ.
Θα διεκδικήσουν αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει ότι η Κυβέρνηση επανεξετάζει τα δεδομένα και συνεχίζει να θεωρεί ως απολύτως αναγκαία τη ρύθμιση με παρόμοιο τρόπο του μισθολογίου και στον ίδιο το δημόσιο τομέα.
Από πλευράς τους οι ηγεσίες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ έστειλαν το μήνυμα ότι θα προχωρήσουν σε διεκδίκηση αυξήσεων και ωφελημάτων και στον ιδιωτικό τομέα.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «σωστή κίνηση» και εξέφρασε την ικανοποίησή του.
«Καθιερώνεται ένα πλαίσιο εντός του οποίου στο επόμενο διάστημα θα ανανεωθούν όλες οι επιμέρους συλλογικές συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό που από τη δική μου πλευρά θεωρώ ως σημαντικό, είναι πως αυτό το πλαίσιο διασφαλίζει ουσιαστικά τη βιωσιμότητα του μισθολογίου» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Εντός αυτού του πλαισίου είναι γνωστό και έχει επιβεβαιωθεί πως προσαυξήσεις θα δοθούν και για τη φετινή χρονιά και για την επόμενη χρονιά» είπε και τόνισε ότι «δεν θα μπορεί το μισθολόγιο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνολικά να ξεπεράσει αυτό το πλαίσιο».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η ουσιώδης διαφορά της συμφωνίας από τις παλαιότερες είναι ότι δεν προσδιορίζει το ποσοστό της αύξησης του μισθολογίου.
«Δεν προσδιορίζεται εκ των προτέρων, αλλά για κάθε περίοδο μέσα από την εφαρμογή αυτού που σήμερα έχουμε υπογράψει, θα προσδιορίζεται» είπε.
Όπως εξήγησε, η συμφωνία περιλαμβάνει το μηχανισμό που υπολογίζει όλες τις παραμέτρους που συναποτελούν το μισθολόγιο. «Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα συναποτελούν το μισθολόγιο θα υπολογίζονται και θα καθορίζονται εντός αυτού του πλαισίου, και οι προσλήψεις, και οι γενικές αυξήσεις, και οι προσαυξήσεις, και η ΑΤΑ και τα παρεμφερή επιδόματα».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν δικαιολογούνται οι όποιες αντιδράσεις για τη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι είναι μια «καλή συμφωνία» και για τους εργαζόμενους.
Παράλληλα, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι μετά και την απόρριψη από τη Βουλή της προταθείσας νομοθετικής ρύθμισης για το δημόσιο τομέα, η Κυβέρνηση επανεξετάζει τα δεδομένα, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί απολύτως αναγκαία τη ρύθμιση με ένα παρόμοιο τρόπο του μισθολογίου και στον ίδιο τον δημόσιο τομέα, και θα επανέλθει.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται ότι θα δοθούν προσαυξήσεις στο ευρύτερο δημόσιο για το τρέχον έτος και για το 2018, ενώ την ίδια στιγμή «δημιουργείται το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διαβουλευθούμε σε ό,τι αφορά μισθολογικές αυξήσεις και παρεμφερή ωφελήματα, συμπεριλαμβανομένων και οποιωνδήποτε άλλων αιτημάτων προκύψουν στην πορεία του χρόνου».
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία στέλνουμε ένα γενικότερο μήνυμα προς την υπόλοιπη οικονομία ότι η περίοδος της ύφεσης έχει παρέλθει, δημιουργούνται σταθερά οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για γενικότερη οικονομική ανάκαμψη, πράγμα το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα ως ΣΕΚ και ως συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας περαιτέρω βελτίωση των μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι ενισχύεται και εδραιώνεται ο θεσμός της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων.
Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με βάση τη συμφωνία για το επιπλέον ποσοστό το οποίο θα δοθεί με τη μορφή γενικών αυξήσεων ή άλλων παρεμφερών ωφελημάτων
«Μιλούμε για επιστροφή παραχωρηθέντων, στην πραγματικότητα» είπε.
«Είμαστε αποφασισμένοι, και στον ιδιωτικό τομέα, όπως και στον ευρύτερο δημόσιο, να εντείνουμε τους αγώνες μας τις προσπάθειές μας, πάντα στα πλαίσια της λογικής και σύνεσης, για τη σταδιακή επαναφορά εκείνων που έχουν παραχωρηθεί μέσα στις γνωστές συνθήκες που διαμορφώθηκαν με το κούρεμα και την κρίση του 2013» σημείωσε.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, όπως μέχρι το τέλος Μαϊου 2017, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα των Ταμείων Προνοίας συζητηθεί και συμφωνηθεί η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, ρύθμιση η οποία θα αφορά και άλλους εργαζομένους όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.