powered by

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: «Οι δανειολήπτες να ζητήσουν επανακαθορισμό του δανείου τους»

Τη σημασία της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους Κύπριους δανειολήπτες επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), καλώντας τους δανειολήπτες να απαιτήσουν γραπτώς από την Τράπεζα τους να αφαιρέσουν, όπως υποστηρίζουν, τις παράνομες χρεώσεις και να επανακαθοριστεί το οφειλόμενο ποσό.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος καλεί τις τράπεζες όπως αφαιρέσουν από μόνες τους όλες τις υποχρεώσεις, προσθέτοντας πως με μια τέτοια κίνηση θα αποφευχθούν οι δικαστικές διαδικασίες .

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε ως καταχρηστική και εξ΄υπαρχής άκυρη ρήτρα η οποία έθετε μίνιμουμ ποσοστό κάτω από το οποίο, το συμφωνηθέν κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούσε να μειωθεί. Έτσι, προστίθεται, θεώρησε ότι η ρήτρα αυτή δεν υπήρξε ποτέ και δικαίωσε την απαίτηση καταναλωτών-δναειοληπτών για επιστροφή όλων των χρημάτων που κατέβαλλαν κατ’ εφαρμογή της.

«Οι Κυπριακές Τράπεζες εφάρμοζαν παρόμοιες πρακτικές με ακριβώς τις ίδιες συνέπειες και έτσι οι Κύπριοι δανειολήπτες δεν επωφελούντο από την μείωση του βασικού επιτοκίου τους που άρχει να σημειώνεται από τα τέλη του 2009 και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σχετική καταγγελία έχει γίνει από τον Σύνδεσμό μας στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, από τον Σεπτέμβριο του 2016», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει πλέον ξεκαθαρίσει αριθμό ζητημάτων δίδοντας κατευθυντήριες γραμμές στα αρμόδια όργανα των κρατών-μελών με σαφέστατο μήνυμα ότι η προστασία των δανειοληπτών είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Προβαίνοντας σε ανάλυση της σχετικής απόφασης ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι «η εθνική νομοθεσία και νομολογία δεν μπορεί να περιορίσει την εφαρμογή ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ οι Τράπεζες δεν μπορούν κατ’ εφαρμογή ρήτρας για την οποία δεν έχουν τηρήσει τις προσυμβατικές υποχρεώσεις τους, να επεμβαίνουν αυθαίρετα στο συμφωνημένο κυμαινόμενο επιτόκιο».

Προσθέτει πως «για να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία θα πρέπει ο δανειολήπτης/ καταναλωτής να αποζημιωθεί ούτως ώστε να μπει στην θέση που θα ήταν ένα η εν λόγω καταχρηστική ρήτρα δεν υπήρξε ποτέ μέσα στο συμβόλαιο. Δηλαδή να υπάρχει αναδρομική ισχύς της ακύρωσης της ρήτρας».

Δειτε Επισης

Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Διαγωνισμός για την «επίπλωση» του νέου Κτηματολογίου στην Αγλαντζιά-Πότε αναμένεται να παραδοθεί (pics)
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Στο 11,53% το επιτόκιο αναφοράς της Κεντρικής Τράπεζας
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών
EKT: Προς παύση ο κύκλος χαλάρωσης-Γιατί οι αγορές «βλέπουν» πλέον τέλος στις μειώσεις επιτοκίων
Σε θολά νερά η προβλήτα στο Βασιλικό…Οι συζητήσεις με VPSM για την ολοκλήρωση και οι δεύτερες σκέψεις της ΕΤΥΦΑ