powered by

Πελένδρι: Στην κοινότητα οι δύο υπεραγορές της ΣΠΕ Τροόδους

Δέσμευση στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα (ΣΠΤ) αποτελεί η αποξένωση μέχρι το τέλος του 2016, των εμπορικών δραστηριοτήτων, των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), οι οποίες δεν θεωρούνται τραπεζικές εργασίες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στη Βουλή σχετικά με πληροφορίες για πώληση περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού στο Πελένδρι, τα περιουσιακά στοιχεία των εμπορικών δραστηριοτήτων πρέπει να πωληθούν στη μέγιστη δυνατή τιμή.

Προσφορές έχουν δημοσιευτεί για την πώληση αριθμού εμπορικών δραστηριοτήτων του ΣΠΤ, μεταξύ των οποίων και οι δύο υπεραγορές της ΣΠΕ Τροόδους στο Πελένδρι.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός εξήγησε ότι προτεραιότητα δίνεται στις κοινότητες για αγορά ή μακρόχρονη ενοικίαση ακινήτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις βασικές λειτουργίες των κοινοτήτων νοουμένου ότι η ΣΚΤ δεν θα αντιμετωπίσει ζημιές από τις εν λόγω πωλήσεις ή ενοικιάσεις.
Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, κατόπιν έντονης επιθυμίας της τοπικής κοινότητας για χρήση των υπεραγορών από την ίδια την κοινότητα και αντιδράσεων που έλαβαν χώρα από οργανωμένα σύνολα αλλά και παράθεση επιχειρημάτων και διαβούλευση με την ομάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα, η ΣΚΤ αποφάσισε την καταρχήν παραχώρηση των δύο υπεραγορών στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου, με όρους και προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2017.

«Εν αναμονή των τελικών όρων και προϋποθέσεων που θα συμφωνηθούν για τις εν λόγω υπεραγορές η γενική αρχή είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποξενώνεται περιουσία χωρίς να τηρείται η εγκεκριμένη πολιτική, ούτε για συμβολικά ποσά, ούτε για εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων στις κοινότητες», διευκρινίζεται στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι κατά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση του ΣΠΤ τον Δεκέμβριο του 2015, τέθηκε ως όρος από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η μεταφορά όλων των περιουσιακών στοιχείων τόσο της ΣΚΤ όσο και των ΣΠΙ, σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, η οποία ανήκει 100% στην ΣΚΤ. Κατά τη μεταφορά των ακινήτων, η οποία οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016, όλα τα ΣΠΙ αποζημιώθηκαν με βάση σχετικές εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν για όλα τα ακίνητα που μεταφέρθηκαν.

Ο οποιοσδήποτε μέτοχος, περιλαμβανομένου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής του, δεν έχει κυριότητα επί της ακίνητης η οποιασδήποτε άλλης περιουσίας της τράπεζας. Σημειώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό, με βάση το Πλαίσιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΚΔ και της ΣΚΤ η Δημοκρατία δεν επεμβαίνει με κανένα τρόπο στις επιχειρησιακές αποφάσεις της ΣΚΤ.

Η απόκτηση και κατοχή ακινήτων, όσον αφορά Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα, ρυθμίζεται με βάση τον περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων νόμο καθώς και τις σχετικές οδηγίες της ΚΤΚ. 

Μεταξύ άλλων, επεξηγείται ότι προκύπτει η ανάγκη συμμόρφωσης με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή αποξένωσή τους καθότι τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να έχουν στην κατοχή τους ιδιόκτητα κτίρια για επένδυση και ως εκ τούτου η σχετική πολιτική που έχει εγκριθεί από την Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να ακολουθείται πιστά. 

Δειτε Επισης

Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο
CEO της Aegean Baltic Bank S.A. ο Αριστείδης Βουράκης-Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο
Μειώθηκε κατά €4,5 δισ. η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος το 2024- Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Σεντένο (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια
Διπλή διάκριση για το πράσινο ομόλογο €300 εκατ. της Τράπεζας Κύπρου στα EMEA Finance Achievement Awards 2024
Ενώπιον της ΕΠΑ η εξαγορά της AstroBank από την Alpha Bank
Τι περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests-Για ποιους κινδύνους προετοιμάζεται η εποπτεία
Το...κοστούμι που ράβει για τον διάδοχο του Μιχάλη Καμμά ο Σύνδεσμος Τραπεζών-Τα προσόντα, οι ικανότητες και οι ευθύνες