Powered by

Ταμείο Επενδύσεων: Διαφωνίες για τη σύνθεση των επιτροπών

Σε τρία σημεία επικεντρώνονται οι ενστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσον αφορά στον νόμο για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων. Σε συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι όσον αφορά στην Επιτροπή Υπόδειξης η Υπηρεσία εισηγείται όπως η τριμελής Επιτροπή δεν αποτελείται από τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου.

Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με την Επιτροπή Ελέγχου, για την οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία, προτείνει, αντί του Υπουργικού Συμβουλίου, να ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου να απαρτίζεται από μέλη του ΔΣ, με τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να εξηγεί ότι ο διορισμός της Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο αντίκειται στον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης.

Όσον αφορά στα λειτουργικά έξοδα, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι δεν ορίζεται στη νομοθεσία ποιά θα είναι τα εν λόγω έξοδα, εισηγούμενη τον καθορισμό των λειτουργικών εξόδων με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτηρίζοντας αχρείαστη και παρατραβηγμένη τη συγκεκριμένη προσθήκη, εντούτοις τόνισε ότι, μιας και υπάρχει διεθνές πρότυπο, τότε μπορεί να προστεθεί ορισμός για τα λειτουργικά έξοδα.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών τονίστηκε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση για αφαίρεση του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου από την Επιτροπή Υπόδειξης και αντικατάστασή του με άλλο πρόσωπο. Όσον αφορά στο κατά πόσο ο διορισμός της Επιτροπής Ελέγχου από το κράτος αντίκειται στον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων δεν αποτελεί εταιρεία και επομένως δεν εφαρμόζεται ο οποιοσδήποτε κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ζήτησε να ξεκαθαριστεί στο άρθρο 22 της νομοθεσίας για το Ταμείο Επενδύσεων ότι η Επιτροπή Ελέγχου ορίζεται από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο, ότι ο επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου αναφέρεται στην Επιτροπή Ελέγχου του Συμβουλίου, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου μαζί με το Συμβούλιο καθορίζει την οργανωτική θέση, τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες του εσωτερικού ελέγχου στον χάρτη δραστηριοτήτων εσωτερικού ελέγχου.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν έφεραν ένσταση για τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Δειτε Επισης

Με πτώση έκλεισε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Στην Ολομέλεια οι αποφάσεις για πολλαπλές συντάξεις-Θολό το τοπίο, με πολλά τα ανοιχτά ζητήματα
Πάει για ψήφιση η Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων-Η δημιουργία και οι αρμοδιότητες της ΕΜΕΚ
Οι καλοπληρωμένοι και οι υπαμειβόμενοι τομείς-Οι κλάδοι με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες απολαβές
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου στις κοινότητες της ανατολικής Λεμεσού-«Ο υπουργός ενδιαφέρεται πάρα πολύ...»
Χτίζει γέφυρες με Στρασβούργο και Βρυξέλλες το ΕΒΕΛ...Τα είπαν με τους ευρωβουλευτές οι επιχειρηματίες της Λεμεσού
Με απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ στην τελευταία συνεδρία του Μαΐου
Τα συμπεράσματα της διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των κοινοβουλίων μεσογειακών κρατών
Νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων πρότεινε η Μαρία Παναγιώτου στον Επίτροπο Χάνσεν
Απάντησε με λιβελλογράφημα, επιβεβαιώθηκε ως λασπολόγος ο Φαίδωνας...Τρίζει όντως αντί η άμαξα ο αμαξηλάτης