«Κόκκινο» Γ. Εισαγγελέα σε νόμο για διαχείριση Λαϊκής από καταθέτες
13:28 - 25 Ιανουαρίου 2017
Την οργίλη αντίδραση των βουλευτών προκάλεσε η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης μέσω της πρότασης νόμου για μεταφορά και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της, ενώ χαρακτηρίζεται «απονενοημένη» η ψήφιση μία τέτοιας νομοθεσίας.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η Νομική Υπηρεσία απεφάνθη ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να θεσπιστεί νόμος, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι τη διαχείριση συστημικών τραπεζών αναλαμβάνει ο Κοινός Εποπτικός Μηχανισμός.
Σύμφωνα με την γνωμάτευση, ο ειδικός διαχειριστής πρέπει να πληροί αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, καθώς και το κριτήριο της ανεξαρτησίας, το οποίο φαίνεται να μην τηρείται στην προτεινόμενη νομοθεσία, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμος, ο οποίος δύναται να συγκρουστεί με το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας.
«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το γεγονός ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου ότι μία γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας αποφαίνεται ότι η Βουλή δεν δύναται να θεσπίσει τέτοιου είδους νομοθεσίας. Επισημαίνοντας ότι μία τέτοια αναφορά από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη από το κοινοβουλίου, ανέφερε ότι θα ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος της Βουλής.
Εξάλλου, τόνισε ότι όσον αφορά στο θέμα των κουρεμένων καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, αυτό θα τεθεί ενώπιον νέας συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και της Διοικήτριας της ΚΤΚ , προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να δοθεί ουσιαστική στήριξη στους καταθέτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι μόνο το Ανώτατο αποφασίζει κατά πόσο οι νόμοι, τους οποίους ψηφίζει η Βουλή, είναι ανενεργοί.
Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αναφέρθηκε ότι η Αρχή Εξυγίανσης ήταν θετική όσον αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής στους πιστωτές της τράπεζας. «Μέχρι να υπάρξει αυτή η ρύθμιση, η Αρχή εκτελεί τα καθήκοντά της βάσει νόμου, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για πώληση περιουσιακών στοιχείων», τονίστηκε σχετικά, ενώ διευκρινίστηκε ότι στην περίπτωση του πρώην ειδικού διαχειριστή, Κρις Παύλου, δεν υπήρξε παραίτηση, αλλά επιλογή από πλευράς του ίδιου για μη ανανέωση της σύμβασής του.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών δεν παρέστη ο πρώην διαχειριστής της Λαϊκής, Κρις Παύλου, ο οποίος, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, απουσιάζει στο εξωτερικό, ενώ αναμένεται να παραβρεθεί σε νέα συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής στο τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σχετικά με την απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση του διαχειριστή.
Την άποψη του ειδικού διαχειριστή ότι τα περιουσιακά στοιχεία των θυγατρικών τραπεζών της πρώην Λαϊκής εξακολουθούν να χάνουν την αξία τους ενόσω η τράπεζα βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης, συμμερίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου.
Μειώνεται συνεχώς η αξία της IBG
Την άποψη ότι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG) θα πρέπει να πωληθεί εξέφρασε ο νέος ειδικός διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας, Κλεόβουλος Αλεξάνδρου. Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο κ. Αλεξάνδρου, τόνισε ότι παρόλο που δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας και ότι οι οικονομικοί δείκτες της Τράπεζας καταδεικνύουν αξία €80 εκατ., εντούτοις εξήγησε ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, με τη θυγατρική τράπεζα να τηρεί υπό καθεστώς εξυγίανσης, τότε η αξία της κινδυνεύει να μειωθεί στα 50 ή στα 40 εκατ. «Δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση, αλλά να κινηθούμε άμεσα προκειμένου τα χρήματα που θα προκύψουν από την πώληση να διοχετευθούν στους πιστωτές», είπε σχετικά ο διαχειριστής της Λαϊκής.
Όσον αφορά στη θυγατρική τράπεζα της Λαϊκής στη Ρουμανία, ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε ότι το θέμα της πώλησης της τράπεζας εξετάζεται από την Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για την κερδοφορία της Τράπεζας και ζητήθηκε παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή Bank of Beirut,τράπεζα που εδρεύει στον Λίβανο. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου αναμένεται εντός της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου.