Powered by

ESM: «Ναι» στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκριναν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς μέτρων βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με γραπτή διαδικασία.

«Τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από τα διοικητικά όργανα του ΕSM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι, όταν εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. 

Αναμένουμε, επίσης, πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και του EFSF, Κλάους Ρέγκλιγκ.

«Αυτή η σημαντική ελάφρυνση του χρέους δεν επιφέρει καμία δημοσιονομική επίπτωση για τον ESM κράτη μέλη. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνoυν το βάρος του χρέους στην Ελλάδα, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε τρεις κινήσεις που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα: ανταλλαγή επιτοκίων ομολόγων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ανταλλαγή επιτοκίων στα χρεόγραφα των ελληνικών δανείων, συγχρονισμό των ωριμάνσεων των μελλοντικών εκταμιεύσεων, αλλά ενέκρινε και την κατάργηση της αύξησης των επιτοκίων για το 2017.

Ένα επιπλέον μέτρο - η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής προς τον EFSF θα διεξαχθεί σε τεχνικό επίπεδο από το EFSF και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2017.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurostat: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μία εβδομάδα διακοπών
Διπλή πίεση για το ελληνικό λιανεμπόριο-Ψάχνει rebound στις εκπτώσεις
Οι ισχυροί ξένοι επενδυτές στο ΧΑ-Από τον Μαρκ Μόμπιους στους Πρεμ Γουάτσα, Τζον Πόλσον και την Unicredit
Μειώθηκαν κατά 4,2% οι τιμές εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Μάιο
FT: Από τον γκρεμό στην ανάκαμψη… Τα μνημόνια, το δραματικό 2015 και η επιστροφή της Ελλάδας σε πλεονάσματα
Ανέβασε ταχύτητα στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Στρατηγική επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα
2015-2025: Η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας… Από την κατάρρευση στην ανταμοιβή
Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία-Τα επόμενα βήματα