Powered by

Δημιουργία θέσης Προϊσταμένου ζητά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Τη δημιουργία μόνιμης θέσης του Προϊστάμενου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και αποτελεσματικότητα του σώματος, ζήτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου για το 2017 είπε πως η δημιουργία της θέσης αυτής θα εξασφαλίσει τη συνέχεια, όταν λήξει η θητεία του των αξιωματούχων του Συμβουλίου, αφού το προσωπικό του προέρχεται από αποσπάσεις.

«Με το να έχεις μόνιμο προϊστάμενο ενισχύει την ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες την θέση αυτή κατέχουν ακαδημαϊκοί και πρώην μέλη Συμβουλίων Κεντρικών Τραπεζών.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου, διότι, όπως είπε, πρόκειται για ένα σώμα «χωρίς έλεγχο, χωρίς διαφάνεια που καθορίζει πολιτική και κάνει μαθήματα σε κυβερνήσεις".

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως σε αντίθεση με Συμβούλια σε άλλες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, το Συμβούλιο δεν καθορίζει την οικονομική πολιτική, αλλά ο ρόλος του είναι να ενημερώνει την κοινή γνώμη, τη Βουλή για τις δημοσιονομικές πολιτικές, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και επιτρέποντας στον πολίτη να γνωρίζει για την δημοσιονομική πορεία του κράτος.

Εξήγησε δε ότι η μεγαλύτερη εξουσία που έχει το Συμβούλιο είναι να καταθέτει τη διαφωνία ή τη σύμφωνο γνώμη στις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης. Αν διαφωνεί η Κυβέρνηση συγκαλεί συζήτηση με το Συμβούλιο και σε περίπτωση που διατηρείται η διαφωνία, τότε το κράτος οφείλει να τη δημοσιοποιεί.

«Η μόνη εξουσία που έχουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες διαφάνειας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου κατέθεσε δε τη διαφωνία του με την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, το οποίο ήταν ένα δίχτυ προστασίας της οικονομίας και είχε επιτρέψει στα κυπριακά ομόλογα παρά το ότι βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως είπε.

«Για μας ήταν πρόωρο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα στις αγορές. Εν πάση περιπτώσει θα κριθούμε όλοι από την ιστορία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά
Πρόταση Αννίτας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες-Θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία