ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις
07:35 - 19 Ιανουαρίου 2017
Σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Alpha Ελλάδος «Γιάφκα» και τον Σπύρο Χαριτάτο, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην απόρριψη από τη Βουλή, σημαντικών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, τονίζοντας ότι σε δύο με τρεις διαφορετικές διαδικασίες, οι οποίες, όπως είπε είναι σημαντικές για τη χώρα και την οικονομία, η κυβέρνηση θα επανέλθει «με την ελπίδα πως μέσα από λογικές συναίνεσης και κοινής λογικής θα βρούμε το δρόμο να προχωρήσουμε».
Όπως είπε, η απόρριψη από την Ολομέλεια των εν λόγω νομοσχεδίων είναι μια απόφαση εντελώς λανθασμένη. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η Ολομέλεια είναι αυτή που έχει πάντοτε τον τελικό λόγο, μια Βουλή, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρέπει, πρόσθεσε, να επιτραπεί η ολοκλήρωση σημαντικών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Λάρνακας, κάποια κρατικά ακίνητα στο Τρόοδος, το κρατικό λαχείο, η CYTA κ.α. «Είμαστε πεπεισμένοι και ξέρουμε πώς θα προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα αποτελέσει πόλο οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή είτε στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών και θα επιτρέψει σε έναν οργανισμό που λειτουργεί με τα βαρίδια του κρατισμού να λειτουργήσει και να ανταγωνιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά σε ένα απαιτητικό, εξεζητημένο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία γενικότερα ο ΥΠΟΙΚ
ανέφερε πως υπάρχει βελτίωση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. «Συνειδητά είμαι και είμαστε ως κυβέρνηση συγκρατημένοι, ενισχυμένοι βεβαίως στην αυτοπεποίθηση ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και με έγνοια ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και με επίγνωση την ίδια ώρα πως αρκετοί συμπολίτες μας βιώνουν ακόμα τις συνέπειες της κρίσης. Η ανεργία είναι στο 12%, χαμηλότερη από το 16-17% που είχε φτάσει», τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Το κόστος της λύσης του κυπριακού
Ο Υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τα όσα ακούγονται περί κόστους 20 δις για τη λύση του κυπριακού. Απαντώντας, ανέφερε ότι είναι λάθος να αναζητούμε έναν αριθμό και να ταυτίζουμε την λύση του κυπριακού με κόστος. «Πρώτα και κύρια κόστος έχει η μη λύση και διαιώνιση της κατοχής του βόρειου τμήματος της χώρας μας και όχι βεβαίως η αποχώρησή του και η ομαλοποίηση της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη, πρόσθεσε, πρέπει οι ρυθμίσεις, οι δομές και οι διαδικασίες που θα συμφωνηθούν να είναι αξιόπιστες και να μην δημιουργούν ένα δυσβάστακτο βάρος για την οικονομία ή τον φορολογούμενο πολίτη.
Βεβαίως, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί κανένα ποσό από τη στιγμή που παρά πολύ σημαντικές πτυχές της διαπραγμάτευσης περιλαμβανομένων και των πτυχών του περιουσιακού, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας
Ερωτηθείς σχετικά, ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Όπως είπε, ένα νέο πρόγραμμα θα παρατείνει την κατάσταση εξάρτησης της Ελλάδας ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών, με τρόπο που δεν ωφελεί κανέναν.
Όπως ανέφερε, «όχι με μαγκιές αλλά με ψυχραιμία πρέπει να αξιολογήσεις τον τρόπο απαλλαγής σου από τους δανειστές».
Ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η φορολογία δεν μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση, καθώς σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγωγική.
Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους, έτσι ώστε να κινηθεί ξανά η οικονομία και η αγορά, να ξεκινήσει να ενισχύεται η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, ενώ, πρόσθεσε, βασική προϋπόθεση είναι η εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. «Η οριστική έξοδος μιας χώρας από τα μνημόνια μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν αποκατασταθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Δηλαδή, η δυνατότητα ενός κράτους να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του από τις διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος και για να γίνει αυτό -το λέω ξανά- χρειάζεται εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη και σταθερότητα, αξιοπιστία, αυτές είναι οι λέξεις- κλειδιά για την ανάκαμψη και σταθεροποίηση μια οικονομίας, η οποία όμως εμπιστοσύνη και αξιοπιστία δεν εξασφαλίζεται έτσι απλά, με τα λόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.
Ο Xάρης Γεωργιάδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη η Αθήνα να αξιοποιήσει τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος, ανεξαρτήτως των προσεγγίσεών του σε άλλα θέματα.