Powered by

Η Τ. Μέι παρουσιάζει τις προτεραιότητές της για το Brexit

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, να παρουσιάσει τις 12 προτεραιότητές της για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), σε ένα ακροατήριο που θα περιλαμβάνει ξένους διπλωμάτες και την ομάδα εξόδου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, η Μέι δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία με την ΕΕ που θα την αφήσει «μισή μέσα, μισή έξω» από την ΕΕ, ενώ δεν αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την τελωνειακή ένωση.

«Επιδιώκουμε μία νέα και ισότιμη συνεργασία, μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας, αναμένεται να πει η Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία έγραψε ότι θα ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
«Όχι μερική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, ή οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ καθώς αποχωρούμε», γράφει η Τέλεγκραφ, η οποία πρόσθεσε ότι η Πρωθυπουργός θέλει να θέσει την επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας ως κεντρικό μέλημα της στρατηγικής της για το Brexit.

Σε αντίγραφο αποσπασμάτων της ομιλίας της που δόθηκε στα ειδησεογραφικά μέσα, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, ή ποιες ακριβώς θα είναι οι 12 προτεραιότητές της.

Η ΕΕ είναι πιθανό να επιμείνει στην ελευθερία κίνησης των υπηκόων χωρών-μελών της ΕΕ με αντάλλαγμα την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ πολλοί από τους Βρετανούς ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας ακριβώς ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών.

Η Μέι αναμένεται να πει ότι θέλει την Βρετανία να καταστεί «μαγνήτης για διεθνή ταλέντα» και ένα «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος» του οποίου η δράση θα εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης, για να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σπάει κάθε ρεκόρ το bitcoin-Για πρώτη φορά πάνω από τα $120.000 με ώθηση από ETF και Τραμπ
Σαφές μήνυμα από τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου-Οι δασμοί θα επιβληθούν αν ο Πρόεδρος δεν λάβει συμφωνία
Παρατείνει την αναστολή των αντίμετρών της για τις ΗΠΑ μέχρι αρχές Αυγούστου η Ε.Ε.-Δεν καταφεύγει στο ACI
Δασμοί: Η «αναισθησία» των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να εκτοξεύει νέες απειλές κατά Ε.Ε. και τρίτων χωρών
Στηρίζει Ούρσουλα για τους δασμούς των ΗΠΑ ο Αντόνιο Κόστα-«Επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας»
Η αντίδραση της Ε.Ε. στους δασμούς 30% από ΗΠΑ... Έτοιμη για συμφωνία, αλλά και για αντίμετρα αν χρειαστεί
Σε υψηλή επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά η Βουλγαρία-Αναβάθμιση από Scope Ratings
Ανακοινώσεις από Τραμπ...Δασμοί 30% στα προϊόντα που εισάγονται από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ από 1η Αυγούστου
Ebury: Πιθανή ύφεση για τη Βρετανία νωρίτερα από τις προβλέψεις των αγορών
«ΑΑΑ» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων... Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση η Morningstar DBRS