Powered by

Ισπανία: Στη φυλακή 5 διευθυντικά τραπεζικά στελέχη

Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε πρώην διευθυντικά στελέχη τράπεζας τα οποία έλαβαν εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση μετά την αποχώρησή τους από μια προβληματική τράπεζα, η οποία αποτελεί την πρώτη τράπεζα που στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε, σε μια χώρα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από διασώσεις των τραπεζών της.

“Αυτοί είναι άνθρωποι που διαχειρίζονταν μια τράπεζα η οποία έπρεπε να διασωθεί από το κράτος", αναφέρει σε απόφασή του την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, την οποία κατέχει το AFP. Προσθέτει ότι έχει λάβει αυτή την απόφαση ώστε να μην επιτρέψει στους πρώην τραπεζίτες να παραμείνουν ατιμώρητοι.

Η απόφαση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προηγούμενο για άλλες δίκες με κατηγορούμενους πιο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, όπως του πρώην Υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας και πρώην Διευθυντή του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων, όταν ήταν πρόεδρος της Bankia, μιας άλλης ισπανικής τράπεζας η οποία διασώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το 2010, καθώς η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμα της στην Ισπανία, τα πέντε διευθυντικά στελέχη της τράπεζας Novacaixagalicia (NCG) αποχώρησαν από τις θέσεις τους, παίρνοντας ως αποζημίωση περίπου €19 εκατομμύρια, αν και γνώριζαν ότι η τράπεζα βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση.

Το επόμενο έτος, η NCG κρατικοποιήθηκε για να αποφύγει την κατάρρευση, καθώς ήταν ανάμεσα σε άλλες τράπεζες για τις οποίες η Ισπανία αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει το 2012 από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο διάσωσης ύψους 41,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τραπεζικό τομέα της.

Η NCG έλαβε συνολική οικονομική βοήθεια €9 δισεκατομμυρίων και το 2013 η Ισπανία την πούλησε στην τράπεζα της Βενεζουέλας Banesco προς ένα δισ. ευρώ.

Οι πέντε άντρες, σήμερα ηλικίας από 59 έως 85 ετών, είχαν ήδη κριθεί το 2015 ένοχοι για υπεξαίρεση χρημάτων και στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τον δικηγόρο υπεράσπισης τους να ζητεί την αναστολή της ποινής. Στην Ισπανία, είναι συνηθισμένο για αδικήματα που δεν είναι βίαια εγκλήματα να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δύο ετών ή το λιγότερο να αποφασίζεται η αναστολή της ποινής.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι σε αυτή την περίπτωση, “η σοβαρότητα της παράβασης, με δεδομένο των μακροοικονομικών επιπτώσεων που αυτή σημαίνει, είναι απαραίτητο τα πέντε διευθυντικά στελέχη να οδηγηθούν στη φυλακή, ώστε να μην μείνουν ατιμώρητοι”.

Το Δικαστήριο αναφέρει επίσης ότι τα πρώην τραπεζικά στελέχη δεν έχουν καταβάλει το πρόστιμο που όφειλαν να καταβάλουν και τάχθηκε ενάντια στην αναστολή της ποινής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας