Powered by

Ο Σόιμπλε «ξαναχτυπά»: Νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αν φύγει το ΔΝΤ

Τη θέση που εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα για το ελληνικό πρόγραμμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ επανέλαβε με νέα του συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στην Wall Street Journal ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημάνει τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος και ανάγκη κατάρτισης νέου. «Εάν δεν ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση και αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο.  Η συμφωνία έκλεισε με την προοπτική συμμετοχής του Ταμείου», λέει στην Wall Street Journal ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι εάν το πρόγραμμα κριθεί ξεπερασμένο «θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να εξετάσουμε μια νέα επιλογή. Δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

Αναφέρομενος στις αντιδράσεις που αναμένεται να προκληθούν από αυτήν την εξέλιξη ο ίδιος δηλώνει «εντελώς χαλαρός» και προσθέτει ότι «η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή όμως θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος».

Την περασμένη εβδομάδα ο Σόιμπλε είχε πει σε άλλη του συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι εάν το ΔΝΤ δεν μπει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα τότε θα πρέπει να υπάρξει η διαπραγμάτευση για ένα νέο, με τον ESM να παίρνει τη θέση του Ταμείου.

Αμέσως μετά εκείνη τη συνέντευξη Σόιμπλε, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε διευκρινίσει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν αναφερόταν στη διαπραγμάτευση ενός τέταρτου μνημονίου, αλλά στην τροποποίηση του ισχύοντος έτσι ώστε να περάσουν οι αρμοδιότητες του ΔΝΤ στον ESM.

«Μάθημα» στον Τραμπ περί προστατευτισμού

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε προειδοποίηση στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους κινδύνους από τις εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού, προσθέτοντας ότι οι προερχόμενες από τη Ρωσία «πλαστές ειδήσεις», όπως τις αποκάλεσε, ισοδυναμούν με πόλεμο προπαγάνδας.

«Όποιος θέλει ανάπτυξη -και πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) θα είναι μια κυβέρνηση φιλική προς την ανάπτυξη- πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών», δήλωσε ο Σόιμπλε.

«Ο προστατευτισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όμως είναι πάντα βλαβερός μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Αύξηση 6,8% στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο-Οι διαφορές ανάμεσα σε νέα και παλαιά
Άνοδος παραγωγής και νέων παραγγελιών το Μάιο στην Ελλάδα
Eπιβεβαίωσε στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο o Scope
Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο
UBS: Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρή δυναμική και ανθεκτικότητα-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αποκλιμάκωση χρέους
Γ. Κοντόπουλος: Τα δύο κρίσιμα «παράθυρα» για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το νέο στοίχημα, τα ατού της αγοράς και οι εξωτερικοί κίνδυνοι
Ο ελληνικός τουρισμός κοιτάζει ψηλά το 2025 και ποντάρει στη δυναμική των μακρινών αγορών