Προτεινόμενος νόμος δίνει κεφαλαιακή ανάσα στις τράπεζες

Κεφαλαιακή ανάσα όσον αφορά την εποπτική απαίτηση για τήρηση κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας, δίνει στις τράπεζες ο προτεινόμενος νόμος που τροποποιεί τον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο, που συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του τροποποιητικού νόμου, που υποβλήθηκε βάσει των κοινοτικών οδηγιών, οι τράπεζες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα μεταβατικών διατάξεων στα πιστωτικά ιδρύματα που συστάθηκαν στη Δημοκρατία, ώστε το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας να ανέλθει σε 2,5% μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 και όχι άμεσα (frontloading).

Σύμφωνα με το άρθρο 47Β του νομοσχεδίου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 0,625% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του Αδειοδοτημένου Πιστοτικού Ιδρύματος (ΑΠΙ), ενώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 το απόθεμα ασφαλείας αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 1,25% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ.

Στη σημερινή συνεδρία, η Κεντρική Τράπεζα απάντησε σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά, σημειώνοντας ότι αν εφαρμόζονταν οι διατάξεις του τροποποιητικού νόμου νωρίτερα, αυτό δεν θα επηρέαζε τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν στο Συνεργατισμό ύστερα από την άσκηση εποπτικής αξιολόγησης το 2015.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, οι ανάγκες στο Συνεργατισμό προέκυψαν το 2015, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είχε υπολογίσει τις ανάγκες των κεφαλαίων λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο απόθεμα στο 2,5% για όλες τις τράπεζες που εποπτεύει, ανεξαρτήτως από την απόφαση που είχαν λάβει ότι το απόθεμα θα υλοποιείται από την αρχή (frontloading) ή για το κατά πόσον το απόθεμα θα δημιουργείτο σε μεταβατική περίοδο 4 χρόνων.

«Αν δεν το είχαμε 2,5% δεν θα άλλαζε οτιδήποτε και δεν θα επηρεάζονταν οι ανάγκες του Συνεργατισμού», είπε.

Σημείωσε δε ότι από τις οκτώ χώρες που εφάρμοσαν την άμεση συμμόρφωση με το 2,5%, ήδη η Ιταλία και η Πορτογαλία υιοθέτησαν τη μεταβατική διάταξη. «Με αυτή την απόφαση ουσιαστικά οι τράπεζες οι οποίες βρίσκονται σε χώρες που υιοθέτησαν το frontloading βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση», συμπλήρωσε.

Βουλευτές διερωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα της υιοθέτησης της μεταβατικής διάταξης τη στιγμή που η τήρηση κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας ύψους 2,5% είχε εφαρμοστεί από το 2015.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων
Σταύρος Σταύρου: Οι επιχειρηματίες της χώρας μας έχουν ισχυρές αντιστάσεις στις κρίσεις-Πρότυπα οι βραβευθέντες
Γιώργος Μιχαήλ: Επιβραβεύουμε business leaders που τόλμησαν, οραματίστηκαν και κατάφεραν να διαπρέψουν
Μηχανές ΑΤΜ τοποθετήθηκαν σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Αχνα-Έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Ενδυνάμωση παρουσίας στην Πάφο με εξαγορά P. M.M. Papamichael Supermarket
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού