Powered by

Ευάλωτη σε απρόβλεπτα shock η κυπριακή οικονομία

Καμπανάκι για ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν για την κυπριακή οικονομία μεσοπρόθεσμα, εξ αιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους, κρούει έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017. 

Η έκθεση επισημαίνει ότι η χώρα μας, λόγω του υψηλού της δημόσιου χρέους και του μεγάλου αριθμού των κόκκινων δανείων είναι ευάλωτη σε συγκεκριμένους, απρόβλεπτους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία. Τέτοιοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ήταν μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις αγορές ή μια νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα από τα συμπεράσματα της έκθεσης, διαφαίνεται η προειδοποίηση προς την Κύπρο να νοικοκυρευτεί.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Κομισιόν ανέλυσε τα δεδομένα χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας κυρίως σε 12 χώρες με υψηλό δείκτη δημόσιου και ιδιωτικού χρέους (Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος,  Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη βιωσιμότητα του χρέους τους. Επί της ουσίας, οι τεχνοκράτες χρησιμοποίησαν συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο εφάρμοσαν στα δεδομένα κάθε μιας από τις προαναφερόμενες χώρες. Βάσει του εν λόγω μοντέλου, η κάθε χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά από αρνητικά σενάρια και πολλαπλά shock, υπολογίζοντας τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες και τη ζημιά που αυτά θα προκαλούσαν εάν συνέβαιναν πραγματικά. Οι τεχνοκράτες υπολογίζουν την επίδραση που θα είχαν στις χώρες αυτές μια σειρά από παράγοντες όπως η αύξηση των επιτοκίων, η αλλαγή του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους κ.α., με δεδομένο το γεγονός ότι όσο πιο υψηλό είναι το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μια χώρας, τόσο πιο ευάλωτη είναι η χώρα αυτή στα συγκεκριμένα σενάρια. 

Καλύτερα από άλλες χώρες η Κύπρος
Πάντως, βάσει την ανάλυσης, η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες, που μελετήθηκαν. Συγκεκριμένα, η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, συγκριτικά με χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ιταλία.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, η έκθεση δεν εντοπίζει προβλήματα για τη χώρα μας, με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και στο Συνταξιοδοτικό. 

«Μείωση του δημοσίου χρέους άμεσα»
Το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να δώσει έμφαση στην όσο το δυνατόν συντομότερη μείωση του δημόσιου χρέους και στις μεταρρυθμίσεις, στέλνει ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου,  Δημήτρης Γεωργιάδης. 

Κληθείς από το InBusinessNews να σχολιάσει την συγκεκριμένη έκθεση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το αποτέλεσμα των τεχνοκρατών  κινείται στις ίδιες  γραμμές  που επιδίωξε να δείξει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία του έκθεση, ότι δηλαδή λόγω  του ψηλού δημόσιου χρέους και άλλων  μακροοικονομικών ανισορροπιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος,  όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η χώρα μας  μεσοπρόθεσμα  είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, όπως μια νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και μια αύξηση των επιτοκίων.

«Το καλύτερο που έχει να κάνει η Κύπρος, είναι να δώσει έμφαση στην όσο πιο σύντομη μείωση του δημόσιου χρέους και στις μεταρρυθμίσεις, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, γιατί όσο πιο ανταγωνιστικός είσαι, τόσο πιο εύκολα μπορείς να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες και να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Δειτε Επισης

Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά
Πρόταση Αννίτας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες-Θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία