Η σύγκλιση κλάδων αλλάζει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο

Σχεδόν οι μισοί (49%) εκτελεστικοί διευθυντές επικαλούνται τη σύγκλιση κλάδων και την αύξηση του ανταγωνισμού ως τις μεγαλύτερες πηγές διαταραχής στις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, ενώ 43% δηλώνουν ότι ο αντίκτυπος της ψηφιακής τεχνολογίας στο επιχειρηματικό τους μοντέλο απασχολεί τα διοικητικά τους συμβούλια περισσότερο από κάθε άλλο θέμα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναζητούν ευκαιρίες – οργανικές και μη – για να τονώσουν την ανάπτυξη και τα έσοδά τους. 

Το 48% των εκτελεστικών διευθυντών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν ενεργά συγχώνευση ή εξαγορά κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, μια αύξηση της τάξης του 43% από το προηγούμενο εξάμηνο. Αυτή η σιγουριά αντικατοπτρίζεται στον αριθμό συμφωνιών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας: 37% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι στις εταιρείες τους έχουν δρομολογηθεί πέντε ή περισσότερες συμφωνίες. Σχεδόν οι μισές (49%) από αυτές τις συμφωνίες αποτιμώνται σε US$250 εκατ. ή σε χαμηλότερη αξία. 

Ο Στέλιος Δημητρίου, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, δηλώνει: 

«Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών επιζητούν και εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που υπάρχουν εκτός των οργανισμών τους. Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρούμε εταιρείες να εκτελούν συγχωνεύσεις και εξαγορές που στοχεύουν στην κάλυψη κενών, στην καινοτομία και στην εισροή ταλέντων στους οργανισμούς τους. Η επιδίωξη συμφωνιών αποτελεί αναπτυξιακή στρατηγική η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να επανεφεύρουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες και να διευρύνουν την γκάμα των υπηρεσιών τους».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των εταιρειών του κλάδου τηλεπικοινωνιών να βρουν απάντηση στην αναστάτωση που έχει επιφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, η απόκτηση ταλέντων έχει καταστεί στρατηγική προτεραιότητα: το ποσοστό των εκτελεστικών διευθυντών που δηλώνουν ότι πρέπει να προσλάβουν περισσότερα ταλέντα μέσα στους ερχόμενους μήνες ανέρχεται στο 53%. Η απόκτηση ταλέντων αποτελεί, επίσης, τον κύριο λόγο επιδίωξης εξαγορών εκτός του κλάδου, σύμφωνα με το 71% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας CCB. 

Ο κ. Δημητρίου δηλώνει: «Καθώς σημαντικό για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να συμβαδίζουν με την τεχνολογία, πολλές μελετούν τη διενέργεια συμφωνιώνπου θα τους οδηγήσουν  στην απόκτηση ταλαντούχων ανθρώπων οι οποίοι θα ενισχύσουν στην προσπάθεια τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ένα ψηφιακό κόσμο». 

Δειτε Επισης

Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation ήταν χρυσός χορηγός του φιλανθρωπικού δείπνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Νέο ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση €200.000 από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΑΕΛ για συμμετοχή του Andrew Budzinski στο μετοχικό κεφάλαιο
Σεμινάριο Harris Kyriakides: «Latest Developments in Banking Litigation»
Έμπρακτη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»-Τα σχέδια που έρχονται
Έκκληση ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. προς βουλευτές: Μην επιβραβεύσετε την ανισότητα, προστατέψτε τους ασθενείς
Σημαντικό βήμα για επέκταση του παγκόσμιου δικτύου του AUB Mediterraneo-Υπέγραψε MoU με το Πανεπιστήμιο Jiliang Κίνας
Καινοτόμα φωτονικά κυκλώματα για τα δίκτυα 6G-Νέο έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση ΙδΕΚ
EY Κύπρου και CIM Cyprus Business School ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν το πρόγραμμα EY Learn & Earn
Partners: 30 χρόνια πορείας, δημιουργίας και αλλαγής στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας στην Κύπρο