Nutella: Το φοινικέλαιο αφορά στην ποιότητα, όχι στο κόστος
09:59 - 12 Ιανουαρίου 2017
Στους ισχυρισμούς ότι το φοινικέλαιο, βασικό συστατικό των προιόντων της Nutella, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο απάντησε η Ferrero, δημιουργός της Nutella.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Προτύπων Τροφίμων προειδοποίησε ότι ανευρέθηκε καρκινογόνος ουσία στο φοινικέλαιο, τονίζοντας ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση της ουσίας θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνη για τα παιδιά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Independent, το φοινικέλαιο βρίσκεται σε εκατοντάδες γνωστές μάρκες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας Cadbury.
Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, αρκετοί λιανέμποροι στην Ιταλία, μεταξύ άλλων και η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, η Coop, σταμάτησε την πώληση αυτών των προϊόντων για προληπτικούς λόγους.
Ωστόσο, απαντώντας στις επικρίσεις, η Ferrero έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πελάτες της ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή.
Η εταιρεία επιμένει ότι η απόφαση να κρατήσει το φοινικέλαιο στη Nutella, παρά τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του προϊόντος, οφείλεται στην ανάγκη για διατήρηση της ποιότητας και δεν σχετίζαι με το κόστος. Η ουσία χρησιμοποιείται για να δώσει την λεία υφή, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση άλλων ελαίων.
«Φτιάχνοντας τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο, θα δημιουργούσαμε μίας κατώτερης ποιότητας υποκατάστατο του πραγματικού προϊόντος, κάτι που θα αποτελούσε βήμα προς τα πίσω», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής παραγγελιών της Ferrero, Vincenzo Tapella.
Εναλλακτικές μορφές του φοινικέλαιου, δηλαδή έλαια που προέρχονται για παράδειγμα από ηλίανθο ή ελαιοκράμβη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αυξάνοντας, ωστόσο, το κόστος παρασκευής του προϊόντος κατά 22 εκατ. δολάρια, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό, στον οποίο προέβη το Reuters.