Στα €3,4 δισ. το εμπορικό έλλειμμα το δεκάμηνο του 2016
07:50 - 10 Ιανουαρίου 2017

Ελλειμματικό ήταν το εμπορικό ισοζύγιο κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2016, με το εμπορικό έλλειμμα να ανέρχεται στα €3,4 δισ. σε σχέση με €2,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για εμπόριο, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος ο εμπορικός εταίρος της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, για το πρώτο δεκάμηνο οι εισαγωγές ανήλθαν στα €4,8 δισ. και οι εξαγωγές στα €1,4 δισ., ενώ κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2016 οι εισαγωγές ανήλθαν στα €473,90 εκατ. και οι εξαγωγές στα €171,7 εκατ. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες εισαγωγών, τον Οκτώβριο του 2016 τη μερίδα του λέοντος κατείχαν τα ορυκτά προϊόντα με συνολικό όγκο τα €125, 3 εκατ., με την κατηγορία «Μηχανήματα, ηλεκτρικός εξοπλισμός και εξαρτήματα» να ακολουθεί με €51,7 εκατ.
Για τις κυπριακές εξαγωγές τον Οκτώβριο του 2016, την πρώτη θέση κατείχε η κατηγορία βιομηχανικών προϊόντων με συνολική αξία €106,9 εκατ. με την κατηγορία γεωργικών προϊόντων να ακολουθεί με €4,3 εκατ.
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης, οι χώρες μέλη της ΕΕ αποτέλεσαν την κύρια πηγή προμηθειών και εμπορευμάτων εισαγωγής για την Κύπρο με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση με την αξία των εισαγωγών κατά τον μήνα Οκτώβριο να αγγίζει τα €116,9 εκατ.
Τα κυπριακά προϊόντα εξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2016 κυρίως σε χώρες της ΕΕ, με την Ελλάδα να εισαγάγει το €19,8 εκατ. της αξίας των κυπριακών προϊόντων.