Powered by

Η ανάκαμψη της Βρετανίας αποτυπώνεται στην αγορά κατοικίας και την απασχόληση

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το αρχικό σοκ της ψήφου υπέρ του Brexit αρχίζει να γίνεται εμφανής στον τομέα των προσλήψεων και στην αγορά κατοικίας της χώρας, σύμφωνα με δύο έρευνες που είχαν προηγουμένως αποτυπώσει αρνητικές προοπτικές. 

Η Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC- Recruitment and Employment Confederation) –που τον περασμένο μήνα είπε ότι οι προσλήψεις βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση»- ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν το μόνιμο προσωπικό τους για πρώτη φορά σε τρεις μήνες ενώ δαπανούν περισσότερα και για προσωρινούς εργαζομένους. 

Το ινστιτούτο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) ανέφερε ότι ο μηνιαίος δείκτης του για τις τιμές κατοικιών κατέγραψε τον Αύγουστο άλμα στο +12 από το χαμηλό τριετίας του +5 τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αν και η τιμή παραμένει μια από τις χαμηλότερες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. 

«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι σταθεροποιείται η αγορά κατοικίας μετά την αρχική έκπληξη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ΕΕ», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του RICS Σάιμον Ρούμπινσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο για πρώτη φορά από το 2009 πιθανόν συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος. 

Κάποιοι οικονομολόγοι έχουν υπαναχωρήσει σε σχέση με τις προβλέψεις για άμεση ύφεση στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit, αν και σχεδόν όλοι –συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Αγγλίας– συνεχίζουν να αναμένουν μεγάλη επιβράδυνση. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της REC Κέβιν Γκριν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα για την υγεία της αγοράς εργασίας. «Το γεγονός ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των κενών θέσεων είναι ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει ότι οι προσλήψεις θα μπορούσαν να είναι ευμετάβλητες τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε. 

Το RICS είπε ότι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο τα μέλη του αναμένουν τις τιμές ακινήτων να αυξηθούν κατά το επόμενο τρίμηνο και προβλέπουν μια αύξηση των τιμών κατά 1,1% τον επόμενο χρόνο. Ο όγκος πωλήσεων –που είχε προηγουμένως μειωθεί σημαντικά– τώρα σταθεροποιείται, πρόσθεσε το RICS. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Στέλνει μια ντουζίνα επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Τραμπ-Ενημερώνει για τους δασμούς στα προϊόντα τους
Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης